Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Ideje, hogy újra játsszunk! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.10.05.
Hamarosan ismét leveszi lábáról nézőit az M1 népszerű vetélkedője, a Maradj talpon! A játék újraindulásáról Gundel Takács Gábort kérdeztük.
Gundel Takács Gábor
Gundel Takács Gábor
-Hiányzott a műsor?
-Igen is meg nem is. Mikor abbahagytuk, közel 300 adás állt a hátunk mögött. Jó volt kicsit megpihenni. Úgy voltunk vele, mint egy gyerek, aki nagyon szereti valamelyik játékát, de ahhoz, hogy értékelni tudja, kicsit mással is kell foglalkozzon. Nekünk is, de talán a közönségünknek is szüksége volt a pihenésre. 
-Nézői nyomásnak engedtek a műsor újraindulásával?
-Sokan kérdezték, hogy lesz-e még Maradj talpon!, reklamálták is a szünetet, de nem ennek a szelíd „erőszaknak” engedtünk. Már a leálláskor pontosan tudtuk, hogy nem égett még ki ez a vetélkedő, akadnak tartalékai bőven. A Maradj talpon!-nak is szüksége volt a frissítő szünetre, és tudatosan indítottuk újra – a közönség pozitív visszajelzései csak megerősítettek bennünket ebben.
-Az újrakezdésnél nincs félsz a műsorvezetőben?
-Nem igazán. Amikor elkezdtünk forgatni, meglepően hamar visszajöttek a régi érzések, reflexek, és kifejezetten jó élmény volt megint belépni a stúdióba. Egyetlen kérdés merül csak fel óhatatlanul, hogy vajon mennyi lehetőség van még ebben a vetélkedőben?
-Hoz valami változást az új évad?
-Szakítunk a korábbi renddel, amely szerint mindig férfi-nő felállásban játszottunk. Valamiért jóval kevesebb hölgy jelentkezik játékosnak, mint férfi, eddig is nehéz volt az egyensúlyt fenntartani.
-Különleges vasárnapi nyitóműsorral kezdenek. Elárul erről valamit?
-Kicsit hosszabb lesz ez a műsor, mint a megszokott, a játékosaink pedig ezúttal ismert sportolók lesznek, méghozzá olyanok, akik a nyár folyamán szép eredményeket értek el valamely vizes sportágban: vízilabdázók, úszók, kajak-kenusok próbálnak majd talpon maradni.
-Mintegy 3000 versenyzőből 2500-nek nem sikerült ez a talpon maradás. Ön szerint milyen képességek szükségesek a győzelemhez?
-A kérdések egy része műveltségi kérdés, másik fele a világ aktuális dolgaira kérdez rá. Készülni a vetélkedőre nemigen lehet, ezért az lehet jó versenyző, akinek széles körű a műveltsége és tájékozott a világ dolgaiban –
no, és természetesen versenyzőalkatnak is kell lennie. Sokan otthon, a tévé előtt ülve brillíroznak, de a stúdióban, a kamerák és nézők előtt szinte megbénulnak.
-Ön mely témaköröknél tarolna, és kockáztatna-e?
-A zenével, irodalommal, történelemmel, földrajzzal kapcsolatos kérdések mennének jobban, iskolásként is ezek érdekeltek, és nem tartanék a sportos témáktól sem. Hogy kockáztatnék-e? Szerintem minden versenyhelyzetben az a fontos, hogy jól mérjük fel a lehetőségeinket: az sem jó, ha valaki túl hamar kiszáll, de az sem, ha mindenáron marad.
-Mindenkit izgat a kérdés: mi van odaát, az „alvilág bugyraiban”?
-Természetesen gondoskodunk arról, hogy senkinek semmi bántódása ne essék, de azt, hogy odalent mi történik, mindenkinek magának kell átélnie. Leesni nagyon érdekes érzés, nem tudni hol landolunk, csak sejtéseink lehetnek arról, hogy mennyit esünk majd, s nem tudhatjuk, hogy mely pillanatban nyílik ki alattunk a csapóajtó. Az ember természetes reflexei ellen való mindez, nem is lehet megszokni, pedig engem is már vagy nyolcszor ledobtak. Ha egy játékosunk zuhan, érzem is mindig a gerincemtől a tarkómig azt a különös bizsergést, amit magam is átéltem. Érdemes kipróbálni, vagy ha nem, hát talpon maradni!
M. Zs.
 
Tisztelt Olvasó! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.09.08.
ImageLehet, hogy éppen Ön az, aki megírta nekünk, miről szeretne többet olvasni az RTV Részletesben, elképzelhető, hogy Öntől kaptuk az ötletet egy-egy műsor több szempontú bemutatására, vagy az Ön javaslatára csoportosítottuk át a csatornákat. Közel nyolc éve szinte változatlan formában jelentünk meg, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy formailag és tartalmilag is megújuljunk.
Nincs fontosabb pillanat egy szerkesztőség életében, mint az, amikor meghálálhatja olvasóinak a bizalmat. Régi és új rovatainkkal a könnyebb tájékozódást szeretnénk segíteni, gondoltunk a sorozatkedvelőkre, a sportrajongókra, a gasztronómiát kedvelőkre, az ismeretterjesztő műsorok lelkes híveire, és azokra, akik egy kicsit részletesebben is kíváncsiak egy-egy műsorra, az alkotókra, előadókra.
A változás természetes része életünknek, mégis ösztönösen a biztonságra vágyunk. Reméljük, hogy az újság  megújulásával elnyerjük tetszését és részesei lehetünk olvasóink mindennapjainak.

Tisztelettel üdvözli Önt: az RTV Részletes szerkesztősége
Frissítve ( 2014.09.08. )
 
Ray Wise Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.08.10.

Ray Wise
Ray Wise
Az 1947-ben született amerikai színész, Raymond Herbert Wise első nagyobb szerepét a hatvanas évek végén és a hetvenes években futó Love of Life című szappanoperában kapta, melyben hét éven át, majdnem 950 epizódban játszott. 1982-ben feltűnt a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendezőjének, Wes Cravennek Mocsárlény című filmjében, az igazi áttörés pedig akkor jött el számára, mikor David Lynch dirigálta a Twin Peaksben. Wise kiválóan alakította a kétségbeesett apát, és a tébolyodott gyilkost egyaránt. Egyszerre tudott ijesztő, kétségbeejtő és megindító lenni. A szerepek a Twin Peaks lezárása után sem kerülték el.  A sorozatban az Audrey Horne-t alakító színésznővel később a Liz: Elizabeth Taylor élettörténete című 1995-ös tévéfilmben is együtt játszott, és olyan sikeres sorozatokban kapott szerepet, mint a Mad Men, az Így jártam anyátokkal vagy a 24. A ma is aktív színész jó pár mozifilmben is feltűnik, idei filmográfiája is tetemes, és a jövő évre is be van már táblázva.

Twin Peaks határain túl
Diktafonnal beszélgető FBI-ügynök, fatuskót szorongató asszony, táncoló törpe, meggyes pite, kávé, Douglas fenyők és mindig szól a zene. A Twin Peaks mindmáig ott kering az egyetemes kultúrtörténet véráramában.

A Twin Peaks sorozattörténelmet írt, hiszen egyedi történetvezetése és látványvilága mellett a nézőket is az alkotó munka részévé tette: megszűnt a passzív befogadás, az egyszerű történet a múlté, a széria közös gondolkozásra sarkallja befogadóját.
David Lynch és Mark Frost sorozata a kilencvenes évek elején indult, s noha  két évad után megbukott, levette műsoráról a csatorna, utóélete nagyobb jelentőségű, mint amikor vetítették.  Számtalan helyen, számtalan formában feltűnnek motívumai, és máig tartó népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a  Psych – Dilis detektívek című sorozat 5. évadának 12. epizódja tulajdonképpen egy Twin Peaks-parafrázis, amely egyszerre tiszteleg a széria előtt és figurázza ki azt, ráadásul jó pár szereplő feltűnik benne. Az utalások száma és az érdeklődés az utóbbi időben még inkább megnövekedett, hiszen jövőre lesz a széria bemutatásának huszonötödik évfordulója, ami azért is fontos, mert az utolsó epizód álomjelenetében a halott lány, Laura Palmer azt mondja Cooper ügynöknek: „találkozunk huszonöt év múlva”. Ebbe a mondatba, és a jövőre esedékes jubileumba azonban nemcsak a rajongók kapaszkodnak és készülnek rá, hanem maga David Lynch is felvetette az esetleges folytatás ötletét egy beszélgetésben, amelyet Ray Wise-zal, a Laura apját, Leland Palmert alakító színésszel folytatott. Arról beszélt, hogy a városka még mindig létezik, és tulajdonképpen semmi akadálya, hogy újból meglátogassák. Szerzőtársa, Mark Frost is nyilatkozott az utóbb időben a széria újraindításáról, melynek kiindulópontja éppen a Laura idézett mondata lenne. A második évad végén lévő erős és megdöbbentő zárás valóban folytatásért kiált. A rá következő évben azonban Lynch nem a szériát kerekítette le, hanem elkészített a Laura-gyilkosság történetét bemutató Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című nagyfilmet, amely egyszerre válaszol meg és vet fel újabb kérdéseket a sorozat világával kapcsolatban.
Az 1992-ben készült mozifilmet – többek közt terjedelmi okokból – annak idején jócskán meg kellett kurtítani, és így számos jelenet és szereplő áldozatul esett a vágóasztalon. Így lett az egyébként egyszerre nyomasztó, rejtélyes és groteszk hangulatokat vegyítő széria világából egy kőkemény thriller, amely minden komikumot mellőz, ugyanis Lynch végül éppen a sötét hangulatot oldó, játékos jeleneteket távolította el. Azonban a mostanság – egyelőre ugyan csak külföldön – kiadott Blu-ray változaton (amely a két évadot és a nagyfilmet is tartalmazza) most először láthatóak ezek a kivágott jelenetek, amelyek tovább árnyalják a képet. Addig is, míg kiderül, lesz-e folytatás, az M1-en újraélhetjük – vagy éppen végre megtekinthetjük – a városka titkait, ahol mindenkinek megvan a maga rejtélyes története, és az álmok súgják meg a valót.
hétköznap, M1 Twin Peaks
csütörtök, Filmmánia 22.00
Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!

 

 
Tim Roth Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.08.04.
Volt már beépült rendőr, éttermi tolvaj, óceánjáró-zongorista, harcolt Hulk ellen, járt a majmok bolygóján és rajtakapta a hazugokat.
Tim Roth
Tim Roth
Bár szerepei többségében teljesen különböző, sőt gyökeresen eltérő tulajdonságokkal felruházott figurákat játszik, jellegzetes személyiségjegyeit magán viseli minden alakítása. Mimikája, testtartása, gesztusai minden környezetben összetéveszthetetlenek, játsszon gengszterfilmben, drámában, vígjátékban, akciófilmben, krimiben vagy horrorban. Az 1961-ben született színművész tévéfilmekkel és sorozatokkal kezdte pályafutását, többek közt Agatha Christie Tükrökkel csinálják című könyvének 1985-ös adaptációjában látható. Nem telt el sok idő, 1989-ben már nem kisebb rendező, mint Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című filmjében kapott szerepet. A figyelem már a kilencvenes évek elején ráirányult, amikor eljátszotta Van Goghot (Vincent és Theo), és egy Shakespeare-parafrázisban is szerepet kapott (Rosencrantz és Guildenstern halott). Hollywood kapuit Quentin Tarantino nyitotta meg számára: a rendező első filmje, a Kutyaszorítóban egyik kulcsszerepét osztotta rá. Ezután még két Tarantino-moziban is játszott. 1995-ben BAFTA-díjjal jutalmazták a Rob Royban nyújtott alakításáért, 1999-ben pedig rendezőként is kipróbálta magát a Hadszíntér című drámával, amelyet lelkesen fogadtak a kritikusok. 2007-ben  Michael Haneke német rendező Funny Games című  filmjének amerikai remake-jében szerepelt. A londoni születésű színészt most az MTVA által forgalmazott, A közös szenvedély című filmben láthatja a közönség a mozikban.

 
A közös szenvedély
Az MTVA által forgalmazott legújabb mozifilm sokakat érdeklő témát dolgoz fel: A közös szenvedély a FIFA megalakulásáról és az első labdarúgó-világbajnokságról szól.
Néhány, a labdarúgást szenvedélyesen szerető eltökélt szakember a XX. század elején összefog egy nemes cél érdekében. Létrehozzák a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget, amely az akkor még formálódó sportágat koordinálja, képviseli az érdekeit. Kitartva az eredeti elképzelések mellett a kezdeti nehézségek ellenére is létrejön a Fédération Internationale de Football Association, ma ismert nevén a FIFA. Elsősorban Jules Rimet erőfeszítései nyomán 1930-ban megrendezik  az első labdarúgó-világbajnokságot Uruguayban, és útjára indul egy olyan sikertörténet, amely mára a világ legismertebb sportjává tette a labdarúgást, melynek világbajnokságai az olimpiák népszerűségével vetekszenek.
A közös szenvedély izgalmas és fordulatos, néhol krimibe hajló módon avatja be a nézőt az intézmény történetének esemé­nyeibe. A film, a szövetség három meghatározó elnöke, Jules Rimet, João Havelange és Joseph Sepp Blatter munkásságán keresztül mutatja be, hogy a FIFA miként lett világméretű szervezet, és milyen áldozatok árán rendezték meg négyévente – 1942-t és 1946-ot leszámítva – a labdarúgó-világbajnokságokat, rajongók százmillióinak kedvenc sporteseményét. A közös szenvedély tisztelgés azon sportvezetők előtt, akik munkássága nyomán a labdarúgás nem pusztán a világ legelterjedtebb sportága, hanem nagyon sokak számára remény a jobb életre; közös szenvedély; az egység, a nemzeti összetartozás szimbóluma.
A film izgalmasan és érdekfeszítően, számos egzotikus helyszínt felvonultatva mutatja be a FIFA alapításának körülményeit, a szövetség formálódásának és világméretűvé válásának eddig el nem mondott titkait. A világbajnokságok archív felvételeivel gazdagon illusztrált nagyszabású történet nem csak a labdarúgás szerelmesei számára jelent kiváló moziélményt. A FIFA történetét átszövő konspirációkat is nyíltan boncolgató alkotás forgatókönyvíró-rendezője Frédéric Auburtin, aki a Vasálarcos és A szerető című  filmben is közreműködött. A közös szenvedély a FIFA történetét három meghatározó vezetőjének életén keresztül mutatja be, akiket világsztárok keltenek életre. Jules Rimet-t Gérard Depardieu, João Havelange-ot Sam Neill, a szövetség jelenlegi vezetőjét, Joseph S. Blattert – az elnök külön kérésére – Tim Roth alakítja.

 
 
Tóth Tamás Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2014.07.27.
A Balatoni Nyár kánikulában és tomboló viharban is izgalmas témákkal, derűs hangulattal várja a tévénézőket. A tóparti magazinműsor egyik műsorvezetőjével, Tóth Tamás meteorológussal beszélgettünk.
Tóth Tamás
Tóth Tamás
-Tavaly kóstolt bele a Balatoni Nyár házigazdaszerepébe, most újra a révfülöpi stúdióban dolgozik. Örült a felkérésnek?
-Igen! Pozitív visszajelzésnek gondolom, és nagy örömmel vállaltam a két turnusra osztott feladatot. Szeretem ezt a műsort, mert változatos témákat boncolgatunk, amelyek máskülönben nem biztos, hogy elém kerülnének. A beszélgetésekre készülve sok érdekességet megtudtam kulturális életünk kevésbé ismert történéseiről, a gasztronómia, a mezőgazdaság kulisszatitkairól vagy épp a Balaton környékének rejtett kincseiről.
-Novodomszky Éva a partnere az idei műsorban. Milyen együtt dolgozni?
-Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Család-barát két kedves és profi háziasszonya mellett dolgozhattam tavaly is, idén is. Múlt évben Dióssy Klárival vezettem műsort, most Éva a partnerem.
-Melyik rovat áll leginkább közel önhöz?
-A birtokra kelés teljesen a szívemhez nőtt! Olyan helyszíneken forgattunk Évivel, amelyeket eddig még nem fedeztem fel, és teljesen lenyűgöztek. Gyönyörködtünk a legszebb tihanyi panorámában, kapáltunk szőlőt, megismerkedtünk a mandulatermesztés rejtelmeivel. Nagyon élveztem!
-Nyáron mindenki izgatottabban figyeli az időjárás-jelentést.
-Bizony, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál érezhető is ez a fokozott nyomás, nagyobb apparátusra van szükség ebben az időszakban. A jelentős kültéri rendezvényeket ki kell szolgálni, meteorológiailag biztosítani kell, a Balatonnál pedig különösen fontos a precíz viharjelzés. A siófoki kollégák legfőbb célja az élet- és a vagyonvédelem, hiszen nem érheti a fürdőzőket, vitorlázókat váratlan vihar vagy más komolyabb időjárási esemény.
-Mennyire előre lehet pontos előrejelzéseket adni?
-Meteorológiai távlatokban azt szoktuk mondani, hogy 7-10 napra lehet viszonylag pontos előrejelzést adni. Ugyanakkor vannak olyan időjárási helyzetek – például a Balaton környékén is többször kialakuló hirtelen viharok, zivatarok –, amelyeket csak néhány órával a bekövetkeztük előtt látunk. Minél kisebb területre próbálunk korrekt előrejelzést adni, annál nehezebb a dolgunk, hiszen a légköri folyamatok rendelkeznek bizonyos karakterisztikus mérettel, s az olyan jelenségek, mint a lokális balatoni viharok, nagyon nehezen jelezhetőek előre.
-Általában a nyár mely időszaka optimális egy balatoni nyaralásra?
-Nagy átlagban mindenképpen a július és az augusztus a legmelegebb, legszárazabb, nyaralásra leginkább alkalmas időszak. Ugyanakkor ez sem vehető készpénznek, gondoljunk csak az elmúlt nyarak időjárására! A 2010-es év például rendkívül csapadékos volt, a nyár nagy része is esővel, zivatarokkal telt. Ebben az évben én is viharjelzőként dolgoztam Siófokon. Az ezt követő években viszont kifejezetten száraz nyarak következtek, idén pedig ismét más arcát mutatja az időjárás.
-Volt már része extrém balatoni időjárásban?
-Nem is olyan régen, az idei első forgatási időszakban szakadt ránk egy nap váratlanul az ég. Ha nem is volt extrém az eset, de nem minden nap fordul elő ekkora vihar a tó környékén.
-Az időjárás a műsorrendet is képes felülírni: egy vihar miatt el is maradt egy júniusi adás. Hogy történt?
-Valóban akadnak ilyen, időjárás okozta izgalmai egy helyszíni élő adásnak. Az említett eset alkalmával például nagyon komoly mennyiségű csapadék esett le hirtelen, és egyszerűen beáztak a közvetítőkábelek, emiatt maradt el az adás. De volt olyan is, hogy a műsor szereplőinek szakadó esőben, 14 fokban, vacogva kellett belemenniük a Balatonba, biztos, hogy emlékezetes maradt számukra ez az adás.
-Melyik arcát kedveli leginkább a Balatonnak: a viharos hullámzást vagy a tükörsima vízfelületet?
-Mindegyiknek megvan a maga varázsa, sajátságos színvilága, hangulata. A Balatonnak minden időjárás jól áll!
M. Zs.
hétköznap, M1, Duna World 8.20
szombat-vasárnap, M1, Duna World 6.50
Balatoni Nyár

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 28 - 36 / 323
 
© 2017 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.