Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
A címlapon: Eva Longoria Parker Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.15.
„Későn érő típus vagyok. Meglehetősen lassan lettem mások szemében szép nő, a siker harmincéves korom körül érkezett. De örülök ennek, mert így sokkal jobban tudom értékelni azt, amit elértem.”
Eva Longoria Parker
Eva Longoria Parker
Mexikói és amerikai szülők negyedik leánygyermekeként született Eva Jacqueline Longoria egy texasi kisvárosban. Eleinte még szűkebb környezetében sem sokan gondoltak arra, hogy valaha világhírű lesz. Elmondása szerint korai évei rút kiskacsaként teltek, akiből később mégis hattyú vált. Ahogyan a mesében is, a sors kezdetben nem kényeztette el, ha nem is volt olyan kiszolgáltatott, mint az Andersen testvérek kitaszított hőse, családjával egy farmon meglehetősen szerény körülmények között élt.   
Jövőjét eleinte kineziológusként képzelte el, el is végzett egy főiskolát, ekkortájt kezdett kibontakozni szépsége. Így gondolták ezt 1998-ban szülővárosa, Corpus Christi szépségversenyének döntnökei is, nyert, és részt vehetett egy Los Angeles-i tehetségkutatón. A szerencse és egy jó szemű ügynök rá is lelt, így 2000-ben megkapta első apró szerepét a Beverly Hills 90210-ben, majd feltűnt más sorozatban is. Néhány éves próbálkozás után 2004-ben ütötte meg a főnyereményt. Ekkor indult a Lila akác köz hétköznapjait bemutató, női bájakkal, praktikákkal, humoros, olykor morbid helyzetekkel teli Született feleségek. Gabrielle Solis szerepe meghozta az ismertséget, folyamatosan érkeztek a felkérések, címlapokon tündökölt, világcégek kozmetikumait népszerűsítette, s nemsokára megkapta az első fontosabb nagyjátékfilmes lehetőségét is. Anne Heche és Jonathan LaPaglia mellett A gyűrű titkában egy elátkozott ékszer múltja után kutatott, nemsokára a Carlita titka címszereplőjeként egy a Broadwayre vágyó táncoslányt alakított, míg a Nehéz idők című thrillerben Christian Bale kedvesét játszhatta.
A Született feleségek diadal menete 2005-ben indult el, innentől kezdve szinte nem volt olyan esztendő, hogy valamilyen nagyobb díjra ne jelölték volna a sorozatot és alkotóit. 2006-ban a Kim Basinger, Michael Douglas, Kiefer Sutherland főszereplésével készült A testőrben egy ambiciózus ügyvédnőt alakított, de kísértett már szellemként (Csak a testeden át!), s Jason Biggsszel az oldalán belefutott egy meglehetősen gyenge moziba is.
Panaszkodásra azért nincs oka. Született feleségként az amerikai kosárlabdázóról, Tony Parkerről gondoskodik, saját produkciós céget vezet, éttermében sztárokat lát vendégül, modellkarrierjének a csúcsán áll. De színészi ambícióit sem szándékozik feladni. „Szeretnék még több mozifilmet forgatni, és olyanokkal találkozni, együtt dolgozni, mint Michael Douglas vagy Kiefer Sutherland.” Néhány esztendeje még van rá.
Nedbál Miklós

Frissítve ( 2009.02.22. )
 
A címlapon: Christian Bale Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.08.
„Nem áll szándékomban az életem minden kis titkát megosztani a nagyközönséggel. Egyszerűen nem akarom, hogy az emberek túl sokat tudjanak meg rólam. Egy színész jobb, ha megtartja magának a titkait. Ettől lesz különleges az alakítása.”
Christian Bale
Christian Bale
A walesi színész a brit nevettető, Rowan Atkinson mellett kóstolt bele a szakmába, amikor néhány hétig együtt koptatták az egyik londoni színpadot a West Enden. A következő megmérettetés egyértelműen meggyőzte a fiút arról, hogy van keresnivalója a film világában is. A bizonyítékot Steven Spielberg szolgáltatta, aki négyezer jelentkezőből választotta ki A nap birodalma című háborús filmdráma egyik főszerepére, John Malkovich mellé. Egy nemzetközi kritikusokból álló bizottság külön díjat alapított a

tizenhárom éves Bale teljesítményének elismerésére. A sikerszéria azonban még közel sem ért a csúcsra. A kilencvenes években jött Robert Duvall oldalán a Rikkancsok, Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes és Susan Sarandon hölgykoszorújában a Kisasszonyok,  A titkos ügynök, az Egy hölgy arcképe, a Szentivánéji álom, mígnem 2000-ben bemutatták azt a filmet, amely összeforrott a színész nevével, és amely az élvonalba emelte. A horrorelemekkel operáló, vérben tocsogó és megosztó kritikai visszhangot kiváltó Amerikai pszicho Bale színészi áttörését jelentette. Az általa megformált Patrick Bateman figuráját pszichológusok, művészettörténészek és filmkritikusok elemezték olyan intenzitással, hogy Christian Bale karrierje is új dimenzióba lendült.
A filmet körülvevő felfokozott érzelmek és az intenzív figyelem olyan forgatókönyveket sodortak az útjába, mint a Corelli kapitány mandolinja, a 2020: A tűz birodalma, vagy az Equilibrium – Gyilkos nyugalom.
2004-ben azonban újabb sorsfordító esemény következett. A színész a filmtörténet egyik legdrasztikusabb átalakulását vállalva, eljátszotta A gépész című thriller főszerepét. Az álmatlanságban szenvedő karakter hiteles ábrázolásáért az Európai Filmakadémia egy legjobb férfi alakítás-jelöléssel tisztelgett előtte. A díjról ugyan lecsúszott, de a szerencsecsillaga tovább ragyogott. A következő években magára öltötte a denevérjelmezt (Batman: Kezdődik és A sötét lovag), Hugh Jackman partnereként szemfényvesztőnek állt (A tökéletes trükk), Russell Crowe mellett westernben utazott (Börtönvonat Yumába), és részt vett egy különös, kollektív kalaplengetésben is, amely az amerikai zene egyik kiemelkedő alakjának szólt (I’m Not There – Bob Dylan életei). A magánéletében rejtőzködő színész legközelebb három sötétre hangolt alkotásban tűnik fel majd a szélesvásznon: a nukleáris háború utóhatásaival, a harmincas évek gengszterfiguráival és a kolumbiai alvilág legsötétebb alakjaival veszi fel a harcot.    
Csikós Virág
Frissítve ( 2009.02.15. )
 
A címlapon: Sophie Marceau Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.01.
„A színjátszás a legcsodálatosabb terápia. Jobb, mint egy pszichológus, és többet ér, mint a leghatásosabb gyógyszer. Fölösleges, hogy te magad szenvedj, valaki más, nevezetesen a szereped, megteszi azt helyetted.”
Sophie Marceau
Sophie Marceau
A párizsi színésznő tizennégy évesen járult a francia filmrendező, Claude Pinoteau színe elé. A meghallgatás meggyőzte a Házibuli című – a korabeli szakirodalom szerint korszakalkotó – film rendezőjét. Sophie leszerződött, sőt, két évvel később úgy döntött, nem bánja, ha A házibuli folytatódik, és Vic szerepében újrázott.
Tizenhat évesen a legnagyobb francia elismeréssel, César-díjjal jutalmazták. A film történelmi nagyságát firtató értekezéseken azonban túlmutat az a tagadhatatlan tény, hogy Marceau személyében a francia filmművészet új bálványt üdvözölhetett. A friss, bájos, érzéki és szemtelen jelenség egy lengyel származású filmrendezőt is lenyűgözött. Az akkor tizennyolc éves Sophie és a huszonhat évvel idősebb Andrzej Zulawsky sorsdöntő találkozásából négy film (Eszelős szerelem, Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok, Kék hangjegy, La Fidélité) és egy fiúgyermek, Vincent született. Néhány populárisabb francia mozit követően (A párizsi diáklány, D’Artagnan lánya, Fanfan) felcsillant a nemzetközi karrier lehetősége is, amikor mesebeli fordulattal, az óceánon túlról egy napon Mel Gibson telefonált. Az ő rendezésében és főszereplésével bemutatott A rettenthetetlen újabb ajtókat tárt ki Marceau számára. Következett egy romantikus dráma címszerepe (Anna Karenina), az egyik legnépszerűbb Szentivánéji álom-adaptáció és egy kutyakomédia az amerikai szórakoztatóipar egyik kedvencével, David Spade partnereként: a Kutyába se veszlek. A felsorolt három alkotás ugyan nem hozott eget rengető, tomboló sikert, Sophie mégis megkaparintotta a színésznők mindenkori álomszerepét, és 1999-ben hivatalosan is Bond-lánnyá avanzsált a James Bond: A világ nem elég című 007-es sztoriban. Sophie Marceau amolyan francia nemzeti kincs szerepét tölti be, s ezt hazájában hivatalosan is elismerték, amikor többek között Brigitte Bardot és Catherine Deneuve után megválasztották a franciák nemzeti jelképe, Marianne modelljének.
A rendezőként egy rövid- és két nagyjátékfilmet jegyző színésznőre 2009-ben filmbemutató, valamint forgatás is vár,  de Marceau nem titkolja, hogy a mozi mellett a jövőben másik szenvedélyének is hódolni kíván: „Az írás izgalmasabb szellemi kihívás, mint a színészet. Három hónapig játszol egy filmben, aztán vége, mintha elvágták volna. Az írást nem hagyhatod ilyen módon abba. Folyton ott lüktet a fejedben. Ezért egyszerre csábító és veszedelmes. Egy idő után ugyanis az, amit írsz valóságosabb lesz, mint a saját életed.”
Csikós Virág
 
A címlapon: Jake Gyllenhaal Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.01.25.

„Két ellentétes karakter ütközik ebben a fiúban. Egy testben lakik ugyanis a lelki gazdagság és az erőt sugárzó férfiasság vibráló kombinációja, és ez a különös disszonancia végtelenül izgalmassá teszi.”

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal
Az idézet Sam Mendes filmrendezőtől származik, aki a Bőrnyakúak című mozi forgatása alatt fejtette meg generációja egyik legtitokzatosabb, legérdekesebb művészének a titkát. Egy rendező apával, egy forgatókönyvíró anyával, és egy színésznő testvérrel (Maggie Gyllenhaal) felvértezett famíliában majdhogynem természetes volt, hogy a legkisebb fiú is a filmvilágban érvényesül. 1991-ben bejött a papírforma, az akkor tizenegy éves Jake Gyllenhaal megkapta élete első szerepét a City Slickers című moziban. Néhány év leforgása alatt bedolgozta magát a filmvilágba, méghozzá a lehető legkülönbözőbb zsánerű alkotásokban. Részese volt családi drámának az ötvenes évek Amerikájában (Októberi égbolt), jött paranoia, skizofrénia, valamint egy seregnyi antiszociális tinédzser (Donnie Darko), és pályafutásának kétségtelenül legbizarrabb vállalása, A buborék srác. Részt vett a Sundance Filmfesztivál egyik kitüntetett figyelemben részesített alkotásában (Jóravaló feleség), és aktív részese volt egy kasszarobbantó sci-finek is (Holnapután). Főszerepet játszott Dustin Hoffman és Susan Sarandon mellett a Holdfényévben, majd a zsenialitás és az őrület határát feszegette partnerei, Gwyneth Paltrow és Anthony Hopkins társaságában, a Bizonyítás című moziban. Ang Lee rendező rá gondolt, amikor az Amerikában óriási visszhangot kiváltott, két férfi cowboyszerelmét vázoló, Brokeback Mountain – Túl a barátságon című drámába keresett társat Heath Ledger mellé, és Sam Mendes is őt küldte háborúba a Bőrnyakúak stábjának illusztris tagjaként.

Utóbbi két mozi, Ang Lee és Sam Mendes látomásai voltak rá eddig a legnagyobb hatással:„Ezektől az alkotásoktól fenekestül felfordult az egész életem. Eddig ugyanis csupa olyan rendezővel sodródtam össze, akik csupán egy valamilyennek láttak, ezért beraktak egy fiókba, rám sütöttek egy pecsétet, beskatulyáztak. Aztán jött ez a két ember és mindez gyökeresen megváltozott.”
Később egy San Franciscó-i sorozatgyilkos nyomába szegődött David Fincher rendező megbízásából A Zodiákus című krimiben, és megint csak a nemes cél érdekében harcolt, ezúttal a CIA kötelékében a Kiadatás című politikai filmdrámában. A világot jelentő deszkákon 2005-ben debütált, amikor a londoni West Enden a This Is Our Youth című színdarab főhősét játszotta nyolc héten keresztül. A szereppel meggyőzte a nézőket, a kritikusokat, és az Evening Standard színházi díjának ítészeit is, akik a legígéretesebb újonc kitüntető címmel jutalmazták.
Csikós Virág

 

Frissítve ( 2009.01.25. )
 
A címlapon: Lucy Liu Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.01.19.
„Hosszú, küzdelmes és bonyolult folyamat eredményeként lassan talán elérkezik a filmművészet oda, hogy végre valahára olyan szerepeket is ránk mernek majd osztani, amelyek eredetileg nem kifejezetten ázsiaiakra íródtak.”
Lucy Liu
Lucy Liu
A New Yorkban letelepedett kínai emigránsok gyereke már vérbeli Queens-negyedbeli lányként cseperedett. Később, az ősök előtt tisztelegve, a Michigan Egyetemen kínai nyelv és kultúra szakra iratkozott be. Lucy Liu felszabaduló energiáit tánc-, ének- és színpadi beszédórákba fektette, így otthon senkit sem ért hidegzuhanyként, hogy a lány, akinek szülei komoly karriert szántak, próbára tette magát az egyetemi színjátszó kör egyik szereplőválogatásán. Az Aliz Csodaországban valamelyik mellékszerepére pályázott, a nap végén azonban már a főszereppel sétált haza. Az élmény elementáris erővel hatott, melynek hatására Lucy rövidesen Los Angelesben találta magát, ahol nem sokkal később egy miniatűr megjelenés az egyik legnépszerűbb amerikai tévésorozatban megpecsételte a jövőjét. A villanásnyi megmutatkozás is elég volt ahhoz, hogy a televíziós mogulok látókörébe kerüljön. Hamarosan föltűnt a New York rendőrei (NYPD Blue), a Vészhelyzet és az X-akták egy-egy vonatkozó fejezetében is. A végső cél azonban a mozi volt, és az álom megvalósítójának szerepét Cameron Crowe rendező vállalta magára: 1996-ban átnyújtott Lucynek egy forgatókönyvet. Benne ugyan mindössze egy nyúlfarknyi szereppel, de mint később kiderült, a névtelen, és a stáblista vége felé mindössze exbarátnő címen futó karakter mégiscsak beindította a gépezetet. A Tom Cruise főszereplésével bemutatott (és később öt Oscar-jelöléssel jutalmazott) Jerry Maguire – A nagy hátraarc című film a legtökéletesebb ugródeszkának bizonyult.
Így lett Lucy Liu néhány évvel később angyallá (Cameron Diaz és Drew Barrymore kettősével kiegészülve a Charlie angyalaiban), másodvirágzásában újra televíziós személyiség (öt évadon keresztül az Ally McBeal képkockáin), és executive producer. Utóbbi vállalkozásában az ’56-os magyar forradalom eseményeit feldolgozó dokumentumfilm, A szabadság vihara mögé állt, többek között Quentin Tarantinóval és Andy Vajnával szövetségben. Ezt a munkáját akkoriban érzékletes példával szemléltette: „A producerséget ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy forró nyári napon tisztességes adag pudingot próbálsz meg feltolni egy hegytetőre.”
Tarantinóval a színésznő egyébként még kétszer dolgozott együtt: szerepet vállalt a Kill Bill és a Kill Bill 2. című kultmozikban. De számítottak rá krimi-akció vonalon (Ballistic: Robbanásig feltöltve, Domino, Alvilági játékok), és előszeretettel számoltak vele az animációs filmesek (Mulan II, Kung Fu Panda) éppúgy, mint a merőben más területen tevékenykedő mesterek is: a színésznő késsel és bottal fölvértezve, évek óta űzi a keleti Kali-Eskrima-Silat harcművészetet.
Csikós Virág

Frissítve ( 2009.01.23. )
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 Következő > Utolsó >>

Találatok: 316 - 323 / 323
 
© 2017 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.