Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
A címlapon: Emma Watson Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.03.01.
„Tízévesen forgattam az első Harry Potter-mozit, de csak most kezdem megszokni, hogy híres lettem. Általában csupa jó szándékkal találkozom, de előfordul, hogy megbámulnak, mint valamiféle bizarr lényt az állatkertben.”
Emma Watson
Emma Watson
A Párizsban született tizenkilenc éves brit színésznőnek lapzártáig öt játékfilm és egy szinkronmunka összegzi az életművét. A család már Oxfordban élt, amikor Emma hétesztendős korában megnyert egy versmondó viadalt, de néhány hónapig még nem mutatott érdeklődést a színészet iránt. Sokkal izgalmasabbnak ígérkező perspektívák felé kacsingatott, amikor karriercélként a tündér és hercegkisasszony nevű, egyébként rokon szakmát jelölte meg.

Két évvel később mégiscsak részt vett egy szereplőválogatáson, amelyről akkoriban még csak sejteni sem lehetett, hogy filmtörténeti jelentőségű, mint ahogy az sem volt megjósolható, hogy J. K. Rowling regényének filmadaptációja az összes valamirevaló „Minden idők leg…” kezdetű filmes listáját vezeti majd. Mindenesetre nyolc próbafelvételt követően, egy augusztusi hétfőn megint a stúdióba várták Emmát, aki felkészült a kilencedik próbatételre is. Legnagyobb meglepetésére azonban bemutatták két újdonsült kollégájának, és jövendőbeli varázslótanoncnak. Akkor találkozott először Emma, a Harryt alakító Daniel Radcliffe és a Ront megszemélyesítő Rupert Grint.
A Potter-filmeken kívül eddig mindössze két kilengésre futotta idejéből. Részt vett a BBC Balettcipők című tévéjátékában, és Pea hercegnőnek kölcsönözte hangját a Cincin lovag című animációs moziban, Dustin Hoffman, Sigourney Weaver, Matthew Broderick társaságában.
S bár még csak 2001-ben tűnt föl a mozikban, az elmúlt nyolc évben a legapróbb titkait is igyekeztek fölfedni hódolói. Kiderült, hogy Gustav Klimt éppúgy rajongásának tárgya, mint Julia Roberts, Joni Mitchell, a spagetti, minden, ami rózsaszín vagy éppen a Chicago című musical. Nyilatkozataiból egyértelművé vált az is, hogy nincs éppen hízelgő véleménnyel a sajtó munkatársairól: „Azért szeretem az újságírókat, mert mindig ugyanarra a tíz kérdésre keresik a választ, ezért nekem nincs más dolgom, mint válaszként föltenni ugyanazt az unalmas, lejárt lemezt.” Kellő távolságtartással kezeli saját dicsőségét: „Hihetetlen érzés volt akciófiguraként viszontlátnom magam a játékboltok polcain. Egyszerre vicces, szürreális és hátborzongató. Azóta egyfolytában arra gondolok, hogy a világ minden pontján kisgyerekek százai fogják leharapni a fejem.” Arról nem is beszélve, hogy Hermione Granger varázslatos képességeit a saját életébe is sikerült átörökítenie, hiszen már most a jövőbe lát, egészen pontosan nyolcvanegy évvel előbbre: „Százéves koromban majd ringatom magam a hintaszékemben, és tudom, hogy akkor is nagyon büszke leszek arra, hogy valaha én is a Harry Potter-legenda része lehettem.”
Csikós Virág


Frissítve ( 2009.03.08. )
 
A címlapon: Stanley Tucci Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.22.
„Arra törekszem, hogy minél több, esetlegesen bennem rejlő képességet kiaknázzak. Ehhez azonban a színészkedés nem elég.” A kétszeres Golden Globe- és Emmy-díjas színész ezért ír, rendez és producerként is jegyzik.
Stanley Tucci
Stanley Tucci
Már gyermekként színész akart lenni, ami nem tűnt elérhetetlen álomnak, ugyanis titkárnő édesanyja rendszeresen publikált, édesapja pedig művészetet tanított. Huszonkét esztendősen már a Broadway egyik darabjában játszott, három évvel később pedig első filmszerepét is megkapta A Prizzik becsületében. Az elkövetkezendő bő tíz évben rendszeresen tűnik fel srozatokban (Miami Vice, Wiseguy), nagyjátékfimekben (Levesben, A Pelikán ügyirat, Sorsjegyesek, Megérint a halál), többnyire kisebb, rosszfiús karaktereket alakítva, amelyeknél többre vágyott.
„A rendezők többsége, akikkel együtt dolgoztam, nem tudta, hogyan beszéljen a színészeivel” – mondta egyszer, és talán ez indította arra, hogy a kamera másik oldalára (is) álljon. Jól tette. Az 1996-os Olasz módra jelentette a nyitányt, ebben Tony Shalhoub testvéreként Amerikában nyitott olasz éttermet. A rendezői-írói bemutatkozás – amely egy kis fricska is volt a hollywoodi, futószalagon készült moziknak – nem sikerült rosszul, a Sundance-fesztiválon a forgatókönyvért díjazták. Következő mozijával a harmincas évekbe kalauzolt: a Hajó, ha nem jó két színész édes-keserű küzdelmeit mutatta be. 2000-ben egy kicsit komolyabb vizekre evezett (Joe Gould’s Secret), majd vakrandizott a vásznon Patricia Clarksonnal. Biztos, ami biztos, filmjei főszerepét maga alakította. Producerként és színészként jegyezte a nem túl hosszú életű Agy-kontrollt, amelyben egy New York-i agysebész és csapatának gondjai, munkája tárultak fel. „Rendezőként az is megadatik, hogy leüljön az ember, és csak nézze a színészeket. Rengeteget lehet ebből tanulni” – vonta le a következtetést, amely meghozta a gyümölcsét. 
Egyre több fajsúlyosabb szerepet kapott, jutott neki vígjáték (Amerika kedvencei), egy kis akció (Amerikai bérgyilkosnő, A bűn mélyén). Kétszer jelölték Golden Globe-díjra, mindkétszer (Winchell, Az összeesküvés) mosolyogva térhetett haza. Az elmúlt öt évben már kekeckedhetett Tom Hanksszel a Terminálban, táncra perdülhetett Richard Gere, Jennifer Lopez és Susan Sarandon oldalán a Hölgyválaszban, Meryl Streep kicsit bogaras szárnysegédje lehetett Az ördög Pradát viselben, majd fehér köpenybe bújt a Vészhelyzetben.
Stanley Tucci valamelyest a főzéshez is konyíthat, ugyanis segített édesanyjának egy olasz szakácskönyv megírásában, és azt is kipróbálta, milyen étteremtulajdonosnak lenni. Maradék szabadidejében előszeretettel rajzol, a színészmesterséget oktatja, vagy jótékonykodik. Tucci egy kevés hajú, sokoldalú fickó, de mint tudjuk, az ész – és a tehetség – a fontos.
Nedbál Miklós

Frissítve ( 2009.02.22. )
 
A címlapon: Eva Longoria Parker Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.15.
„Későn érő típus vagyok. Meglehetősen lassan lettem mások szemében szép nő, a siker harmincéves korom körül érkezett. De örülök ennek, mert így sokkal jobban tudom értékelni azt, amit elértem.”
Eva Longoria Parker
Eva Longoria Parker
Mexikói és amerikai szülők negyedik leánygyermekeként született Eva Jacqueline Longoria egy texasi kisvárosban. Eleinte még szűkebb környezetében sem sokan gondoltak arra, hogy valaha világhírű lesz. Elmondása szerint korai évei rút kiskacsaként teltek, akiből később mégis hattyú vált. Ahogyan a mesében is, a sors kezdetben nem kényeztette el, ha nem is volt olyan kiszolgáltatott, mint az Andersen testvérek kitaszított hőse, családjával egy farmon meglehetősen szerény körülmények között élt.   
Jövőjét eleinte kineziológusként képzelte el, el is végzett egy főiskolát, ekkortájt kezdett kibontakozni szépsége. Így gondolták ezt 1998-ban szülővárosa, Corpus Christi szépségversenyének döntnökei is, nyert, és részt vehetett egy Los Angeles-i tehetségkutatón. A szerencse és egy jó szemű ügynök rá is lelt, így 2000-ben megkapta első apró szerepét a Beverly Hills 90210-ben, majd feltűnt más sorozatban is. Néhány éves próbálkozás után 2004-ben ütötte meg a főnyereményt. Ekkor indult a Lila akác köz hétköznapjait bemutató, női bájakkal, praktikákkal, humoros, olykor morbid helyzetekkel teli Született feleségek. Gabrielle Solis szerepe meghozta az ismertséget, folyamatosan érkeztek a felkérések, címlapokon tündökölt, világcégek kozmetikumait népszerűsítette, s nemsokára megkapta az első fontosabb nagyjátékfilmes lehetőségét is. Anne Heche és Jonathan LaPaglia mellett A gyűrű titkában egy elátkozott ékszer múltja után kutatott, nemsokára a Carlita titka címszereplőjeként egy a Broadwayre vágyó táncoslányt alakított, míg a Nehéz idők című thrillerben Christian Bale kedvesét játszhatta.
A Született feleségek diadal menete 2005-ben indult el, innentől kezdve szinte nem volt olyan esztendő, hogy valamilyen nagyobb díjra ne jelölték volna a sorozatot és alkotóit. 2006-ban a Kim Basinger, Michael Douglas, Kiefer Sutherland főszereplésével készült A testőrben egy ambiciózus ügyvédnőt alakított, de kísértett már szellemként (Csak a testeden át!), s Jason Biggsszel az oldalán belefutott egy meglehetősen gyenge moziba is.
Panaszkodásra azért nincs oka. Született feleségként az amerikai kosárlabdázóról, Tony Parkerről gondoskodik, saját produkciós céget vezet, éttermében sztárokat lát vendégül, modellkarrierjének a csúcsán áll. De színészi ambícióit sem szándékozik feladni. „Szeretnék még több mozifilmet forgatni, és olyanokkal találkozni, együtt dolgozni, mint Michael Douglas vagy Kiefer Sutherland.” Néhány esztendeje még van rá.
Nedbál Miklós

Frissítve ( 2009.02.22. )
 
A címlapon: Christian Bale Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.08.
„Nem áll szándékomban az életem minden kis titkát megosztani a nagyközönséggel. Egyszerűen nem akarom, hogy az emberek túl sokat tudjanak meg rólam. Egy színész jobb, ha megtartja magának a titkait. Ettől lesz különleges az alakítása.”
Christian Bale
Christian Bale
A walesi színész a brit nevettető, Rowan Atkinson mellett kóstolt bele a szakmába, amikor néhány hétig együtt koptatták az egyik londoni színpadot a West Enden. A következő megmérettetés egyértelműen meggyőzte a fiút arról, hogy van keresnivalója a film világában is. A bizonyítékot Steven Spielberg szolgáltatta, aki négyezer jelentkezőből választotta ki A nap birodalma című háborús filmdráma egyik főszerepére, John Malkovich mellé. Egy nemzetközi kritikusokból álló bizottság külön díjat alapított a

tizenhárom éves Bale teljesítményének elismerésére. A sikerszéria azonban még közel sem ért a csúcsra. A kilencvenes években jött Robert Duvall oldalán a Rikkancsok, Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes és Susan Sarandon hölgykoszorújában a Kisasszonyok,  A titkos ügynök, az Egy hölgy arcképe, a Szentivánéji álom, mígnem 2000-ben bemutatták azt a filmet, amely összeforrott a színész nevével, és amely az élvonalba emelte. A horrorelemekkel operáló, vérben tocsogó és megosztó kritikai visszhangot kiváltó Amerikai pszicho Bale színészi áttörését jelentette. Az általa megformált Patrick Bateman figuráját pszichológusok, művészettörténészek és filmkritikusok elemezték olyan intenzitással, hogy Christian Bale karrierje is új dimenzióba lendült.
A filmet körülvevő felfokozott érzelmek és az intenzív figyelem olyan forgatókönyveket sodortak az útjába, mint a Corelli kapitány mandolinja, a 2020: A tűz birodalma, vagy az Equilibrium – Gyilkos nyugalom.
2004-ben azonban újabb sorsfordító esemény következett. A színész a filmtörténet egyik legdrasztikusabb átalakulását vállalva, eljátszotta A gépész című thriller főszerepét. Az álmatlanságban szenvedő karakter hiteles ábrázolásáért az Európai Filmakadémia egy legjobb férfi alakítás-jelöléssel tisztelgett előtte. A díjról ugyan lecsúszott, de a szerencsecsillaga tovább ragyogott. A következő években magára öltötte a denevérjelmezt (Batman: Kezdődik és A sötét lovag), Hugh Jackman partnereként szemfényvesztőnek állt (A tökéletes trükk), Russell Crowe mellett westernben utazott (Börtönvonat Yumába), és részt vett egy különös, kollektív kalaplengetésben is, amely az amerikai zene egyik kiemelkedő alakjának szólt (I’m Not There – Bob Dylan életei). A magánéletében rejtőzködő színész legközelebb három sötétre hangolt alkotásban tűnik fel majd a szélesvásznon: a nukleáris háború utóhatásaival, a harmincas évek gengszterfiguráival és a kolumbiai alvilág legsötétebb alakjaival veszi fel a harcot.    
Csikós Virág
Frissítve ( 2009.02.15. )
 
A címlapon: Sophie Marceau Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2009.02.01.
„A színjátszás a legcsodálatosabb terápia. Jobb, mint egy pszichológus, és többet ér, mint a leghatásosabb gyógyszer. Fölösleges, hogy te magad szenvedj, valaki más, nevezetesen a szereped, megteszi azt helyetted.”
Sophie Marceau
Sophie Marceau
A párizsi színésznő tizennégy évesen járult a francia filmrendező, Claude Pinoteau színe elé. A meghallgatás meggyőzte a Házibuli című – a korabeli szakirodalom szerint korszakalkotó – film rendezőjét. Sophie leszerződött, sőt, két évvel később úgy döntött, nem bánja, ha A házibuli folytatódik, és Vic szerepében újrázott.
Tizenhat évesen a legnagyobb francia elismeréssel, César-díjjal jutalmazták. A film történelmi nagyságát firtató értekezéseken azonban túlmutat az a tagadhatatlan tény, hogy Marceau személyében a francia filmművészet új bálványt üdvözölhetett. A friss, bájos, érzéki és szemtelen jelenség egy lengyel származású filmrendezőt is lenyűgözött. Az akkor tizennyolc éves Sophie és a huszonhat évvel idősebb Andrzej Zulawsky sorsdöntő találkozásából négy film (Eszelős szerelem, Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok, Kék hangjegy, La Fidélité) és egy fiúgyermek, Vincent született. Néhány populárisabb francia mozit követően (A párizsi diáklány, D’Artagnan lánya, Fanfan) felcsillant a nemzetközi karrier lehetősége is, amikor mesebeli fordulattal, az óceánon túlról egy napon Mel Gibson telefonált. Az ő rendezésében és főszereplésével bemutatott A rettenthetetlen újabb ajtókat tárt ki Marceau számára. Következett egy romantikus dráma címszerepe (Anna Karenina), az egyik legnépszerűbb Szentivánéji álom-adaptáció és egy kutyakomédia az amerikai szórakoztatóipar egyik kedvencével, David Spade partnereként: a Kutyába se veszlek. A felsorolt három alkotás ugyan nem hozott eget rengető, tomboló sikert, Sophie mégis megkaparintotta a színésznők mindenkori álomszerepét, és 1999-ben hivatalosan is Bond-lánnyá avanzsált a James Bond: A világ nem elég című 007-es sztoriban. Sophie Marceau amolyan francia nemzeti kincs szerepét tölti be, s ezt hazájában hivatalosan is elismerték, amikor többek között Brigitte Bardot és Catherine Deneuve után megválasztották a franciák nemzeti jelképe, Marianne modelljének.
A rendezőként egy rövid- és két nagyjátékfilmet jegyző színésznőre 2009-ben filmbemutató, valamint forgatás is vár,  de Marceau nem titkolja, hogy a mozi mellett a jövőben másik szenvedélyének is hódolni kíván: „Az írás izgalmasabb szellemi kihívás, mint a színészet. Három hónapig játszol egy filmben, aztán vége, mintha elvágták volna. Az írást nem hagyhatod ilyen módon abba. Folyton ott lüktet a fejedben. Ezért egyszerre csábító és veszedelmes. Egy idő után ugyanis az, amit írsz valóságosabb lesz, mint a saját életed.”
Csikós Virág
 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 Következő > Utolsó >>

Találatok: 316 - 324 / 325
 
© 2018 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.