Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
A címlapon: Éri Péter Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2008.12.29.

Vasárnap délutánonként változatos nép- és világzene hallható az MR1-Kossuth Rádióban. A Népzene határok nélkül című műsor készítője Éri Péter, a közelmúltban két rangos díjat is kiérdemelt Muzsikás együttes tagja.

Éri Péter
Éri Péter
- Nagyon sokfajta közönség előtt játszanak. Hol jobb: a Zeneakadémián, vagy a Szigeten? A Royal Festival Hallban, vagy egy művelődési házban?
- Ugyanúgy kell játszani egy könyvtárban vagy fesztiválon, mint a Zeneakadémián. A különbség a programból adódik: másra vágyik a szigetlakó, és másra az, aki karácsony előtt eljön egy Muzsikás-koncertre a Zeneakadémiára.
- Négy évvel ezelőtt határozták el, hogy kiállnak a legkritikusabb közönség elé. Középiskolákba mennek el, és rendhagyó énekórát tartanak. Az interneten olvasható hozzászólások szerint bevált az ötlet. Az a bevezető mondatuk, hogy a zene nagyon fontos minden ember életében?
- Lényegében erről van szó. Az a felismerés vezetett minket, hogy kevés az énekóra, nemcsak a gimnáziumokban, hanem az általános iskolákban is. Időnként az volt az érzésem, hogy ezek a gyerekek még nem látták, hogy a zenét élő emberek csinálják a két kezükkel, a hangszereikkel. Mintha idáig csak gépzenével, rádióval vagy lemezjátszóval találkoztak volna.
- A Muzsikás együttes egy hónappal ezelőtt Sevillában vette át a legnagyobb világ- és népzenei elismerést, a WOMAX-díjat, pár héttel ezelőtt pedig Prima Primissima-díjat is kaptak. Ezek az elismerések szélesebb körű nyilvánosságot jelentenek. Ez előny vagy hátrány?
- Mindenféleképpen előny. Ha valakit valahová behívnak, akkor csak rajta múlik, hogy a saját kedvére tudja-e alakítani a beszélgetést, vagy amiről éppen szó van.
- A hallgatók közül biztosan sokan ismerik a műsorát, ami viszont kifejezetten Éri Péterhez köthető. Ez a Népzene határok nélkül vasárnaponként szól az MR1-Kossuth Rádióban. A távoli földrészek autentikus népzenéjétől kezdve a magyar zenei örökségig mindenfajta muzsika helyet kap benne. Honnan szerzi meg egy zimbabwei törzs zenéjét?
- Le lehet tölteni már pénzért az internetről, vagy elküldik postán, ha az ember megrendeli. Én mindig elképzelem azt a közösséget, azt az életet, ami ezt a zenét létrehozta. Megpróbálok mögé látni, és közben egy filmet pergetek a szemem előtt. Ebben a rádióműsorban olyan zenei helyzetet szeretnék előidézni, hogy a legmodernebb népzenei feldolgozásoktól kezdve egészen az archív, vagy akár a fonográf-felvételekig le lehessen játszani mindent. Abban mesterkedem, hogy olyasmiket is meg lehessen hallgatni a műsorban, amelyek másképpen nem kerülnének elő.

Vízy Dorottya
vasárnap, MR1-Kossuth 13.04

 

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 Következő > Utolsó >>

Találatok: 325 - 325 / 325
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.