Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
A Közmédia napja Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2013.08.25.
Szeptember 7-én ismét személyes találkozóra hívja a közmédia csapata a számára legfontosabbakat: a tévénéző, rádióhallgató, honlapolvasó közönséget. Az eseményről Lencsó Ritával, az MTVA sajtófőnökével beszélgettünk.
A Közmédia napja
A Közmédia napja
– A közmédia jelentős átalakulásából mit tart a legfontosabbnak?
– A nézők szempontjából is leglényegesebb változás, hogy a közmédia és kínálata jelentősen színesedett. Több korosztályt is megnyertünk magunknak, és azoknak az ízlésvilágára is gondoltunk, akik a kereskedelmi médiában nem biztos, hogy megtalálják a kedvükre való programokat. Például a Petőfi Rádió egyedülálló módon játssza a mai magyar zenét, ByAlex is itt volt először hallgatható. A december 22-én indult Dankó Rádió ugyancsak egy speciális zenei igényt elégít ki, és nagyon népszerűvé vált. A Kossuth Rádió hírműsorai hagyományosan nagyon jól teljesítenek: a 180 perc nemcsak a leghallgatottabb hírműsor, hanem meg is határozza a nap közéleti hírfolyamát. Az M1-en és a Dunán futó hírműsorok ugyancsak dominálnak a médiában a politikai, közéleti témák terén. A tavaly télen indult M2 gyerekcsatorna meglepően gyorsan vált vezető gyerekcsatornává, megszerezve a kisgyermekek és szüleik bizalmát.
– Mely műsorok nyerték el leginkább a nézők tetszését?
– Sok színes műsorunk indult az elmúlt időszakban, sikerrel. A teljesség igénye nélkül ilyen például a hölgyekhez szóló Ridikül, vagy az újraindított Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor, de nagyon szeretik a nézők az M1-en a Család-barátot is. Nem titok, hogy jövőre is indul A Dal, amelyet évről évre egyre többen kedvelnek. A közmédia sportkínálata kiemelkedően gazdag: a hazai futballbajnokság, minden rangos magyar vonatkozású sportesemény és a Formula 1 követése igen népszerű a sportszeretők körében. Mindenki kedvére válogathat a közmédia nyolc csatornája palettájáról, sőt, ma már a mozikban is találkozhatnak a közmédia forgalmazásában megjelent kiváló filmekkel.
– Hány ember alkotja a közmédia csapatát?
– Jelenleg kétezren dolgozunk itt, de az a szűk csapat, amely a Közmédia napja sikerén dolgozik Osváth Eszter kolléganőm vezetésével például csak négyfős, mégis elképesztő munkát végez. A munkatársaink érzik a közmédia felelősségét, lelkiismeretesen, egy csapatként dolgoznak. Ha a helyzet azt kívánta, a rádiós kollégák például zokszó nélkül üzemeltették harminc napon át az Árvízvédelmi Rádiót.
– Miért tartják fontosnak a személyes találkozást a közönséggel?
– Rengeteg olyan értékünk van, amit jó évente legalább egy kitüntetett alkalommal számba venni és bemutatni közvetlenül is a közönségnek. Fontos, hogy ilyenkor ki-ki szót válthasson, kezet foghasson kedvenc műsorvezetőjével – akár a nap házigazdáival, Novodomszky Évával és Gundel Takács Gáborral –, hogy lássa, megérintse a tévémacit vagy Süsüt, vagy kipróbálja a hírolvasó készüléket. Más élmény „élőben” részt venni, mondjuk egy Fábry Show-n, közvetlenül tanácsot kérni a műsorainkban közreműködő szakértőinktől. A nap záróeseményeként pedig olyan különleges élményben lehet része a Millenárisra látogatóknak, mint az MR Szimfonikusok közreműködésével és harminc magyar könnyűzenei előadó részvételével zajló Szimfonik Liv3 koncert.
– A Közmédia napja idei szlogenje az, hogy „Veled egész!”
– Igen, és ezt nagyon komolyan gondoljuk! Fontos hozzátenni, hogy nemcsak ezen a programon, hanem az év minden napján is ennek a szellemében dolgozunk. Egymásra figyelés és élő kapcsolat nélkül ugyanis nem létezhet valódi közszolgálat. 
M. ZS.

Frissítve ( 2013.08.25. )
 
Berecz István és Csizmadia Anna Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2013.08.19.
Szent István király ünnepén a nagy sikerű Fölszállott a páva vetélkedő győzteseit újra láthatjuk a képernyőkön és az ünnepi forgatagban. A népdalénekessel, Csizmadia Annával és Berecz István néptáncossal beszélgettünk.
Berecz István és Csizmadia Anna
Berecz István és Csizmadia Anna
– A nyáron jártak Washingtonban, ahol a magyar népi kultúra mutatkozhatott be az amerikai közönségnek.
Cs. A.: Boldog vagyok, hogy eljuthattam az Egyesült Államokba, megtiszteltetésnek érzem, hogy felkértek erre a feladatra. Rengeteg élménnyel tértem haza: egy kicsit megismerhettem egy olyan világot, amely eltér a miénktől, átélhettem, milyen érzés magyar népdalokat oktatni az amerikaiaknak, nekik énekelni, zenélni. Hihetetlenül szerették azt, amit csináltunk! És igen, néha el kell mennünk ahhoz, hogy átérezzük a hazatérés örömét.
B. I.: Jó pár helyen megfordultam a Fölszállott a páva kapcsán, de az amerikai közönség volt a legbefogadóbb, nagyon élvezték a zenét, a táncot. A magyar népi kultúra igen gazdag, és ismét bebizonyosodott, hogy képes megértetni magát az egész világgal.
– Amikor idegen közegben mutatkoznak be, a populárisabb, könnyebben befogadható elemeket kell-e előtérbe helyezni?
Cs. A.: Úgy érzem, hogy a népdalokban nincs populáris, nincs kevésbé szép népdal. Minden egyes dal üzen valamit, közvetít.
B. I.: A műsorok, amelyeket Diószegi László, Fitos Dezső és Kocsis Enikő készített nagy odaadással és profizmussal, igazán sűrű, jó értelemben vett „hatásvadász” előadások voltak, és mindig tiszta forrásból merítettek. A magyar népi kultúrának ugyanakkor nem sajátossága a „dübörgés”, a megajelenetek sokasága. Talán érdemes lenne a magyar parasztember méltóságát hangsúlyosan megjeleníteni, eredeti közegében ugyanis ez a műfaj „kicsi”: a munka végeztével, ha a parasztember odáig szökkent jókedvében, hogy mulasson vagy elsírja a bánatát, az sosem tömegjelenetben érvényesült. Persze egy idegen közegben szükségesek a nagy gesztusok, a nagy tempók, a sok fiatal táncos. A kettőt kell egyensúlyban tartani, hogy maradandót adhassunk a világnak.
– Mennyire tanulható a hiteles népzenei, néptáncos előadásmód?
Cs. A.: Én olyan faluközösségbe születtem bele, ahol még él a hagyomány, őrizzük a népdalainkat, néptáncunkat, népi imádságainkat. Tanulok minden nap az idősebbektől, a szüleimtől. De sok olyan emberre is felnézek, akik városokban születtek, s nyaranként mennek különböző népzenei táborokba, gyűjtenek a nagy öregektől, velük kaszálnak, beszélgetnek, vagy megisznak egy-egy italt – a hitelességet valahol itt kell keresgélni.
B. I.: Nagyon bízom benne, hogy tanulható, magam is sok példát láttam. Olyanokat, akik huszon-, harmincévesen érezték meg a népi kultúra szépségeit. Itt mindenkinek helye van, búfelejtésre, az öröm megélésére, egyáltalán, a lelki egyensúly elérésére egyaránt remek lehetőség. Az, hogy valaki előadóművész legyen, ahhoz nyilván kell egy kis hozott anyag meg tehetség is, de mindenképpen tanulható műfaj.
– A  Fölszállott a páva megnyerése mennyire változtatta meg az életüket?
Cs. A.: Ez egy életre szóló, felelősségteljes kaland. A Páva nagyon sokat adott. Rengeteg fellépési lehetőséget, barátságot. Boldog vagyok, hogy van igény a kultúránkra, a népzenénkre idehaza és messzebb is.
B. I.: Rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb, sok értékes emberrel találkozhattam, és képviselhettem, népszerűsíthettem külföldön a magyar kultúrát. A jogi államvizsgáim ugyan lassabban sikerednek, mint terveztem, de azért haladok azzal is.
– Szent István ünnepe közeledik. A magyar népi kultúrában hogyan jelenik meg az államalkotó uralkodó alakja?
Cs. A., B. I.: Gyönyörű Szent István-énekeik vannak például a moldvai csángóknak. Ezekkel a középkori eredetű énekekkel is dacosan őrzik katolikus hitüket és magyarságukat. Augusztus 20-án is kaphatunk belőlük ízelítőt a Lánchíd budai hídfőjénél felállított színpadról, a kenyérszenteléskor.
M. Zs.

Frissítve ( 2013.08.21. )
 
Tóth Tamás Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2013.08.12.
Fiatal, nyitott és derűs. Az időjárás-jelentésekből jól ismert meteorológus szakember a nyáron a klasszikus műsorvezetői műfajban is kipróbálja magát, élő magazinműsorban jelentkezik a Balaton-partról.
Tóth Tamás
Tóth Tamás
– A Szeged, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Budapest négyszögben villámként cikázik ide-oda.
– Igen, folytonos mozgásban vagyok, itt is, ott is munka vár rám, az időből pedig mindig kevés van. Kiskunhalasinak vallom magam, ott születtem, oda kötnek a legmélyebb gyerekkori benyomások. A családom ma már Kiskunmajsán él, közben Szegeden és Budapesten is dolgozom.
– Hogy lett önből meteorológus?
– Kisiskolásként szerettem bele ebbe a szakmába, s ez azóta sem változott.  Azon szerencsések közé tartozom, akik számára a hivatásuk egyben a hobbijuk is. A munkahelyemre mindig örömmel megyek, s a munkám szeretete inspirál.
– A természettudományos alkatból miképp bontakozott ki egy televíziós személyiség, aki immár műsorvezetőként is látható majd a képernyőn, hiszen augusztusban Révfülöpről vezeti majd a Balatoni Nyarat.
– A Balatoni Nyárra való felkérés teljesen váratlanul ért egy álmos reggelen. Meglepett, és nagyon jólesett. Egyáltalán nem idegen tőlem a műsorvezetés gondolata, régóta szerettem volna kipróbálni magam egy könnyedebb műfajú műsorban. Ugyan az eddigi két perc helyett most egy-két órás műsorban kell helytállnom, de a rutinos Dióssy Klári oldalán biztosan sikerülni fog. Régóta ismerjük egymást, szerintem meglesz közöttünk az a harmónia, ami egy kellemes hangulatú műsorhoz szükséges. Izgalmas kilenc nap lesz, amivel majd zárjuk ezt a műsorfolyamot.
– Reisz András kollégája is látható hasonló szerepben, sőt ő is Dióssy Klári partnere. Ez valamiféle meteorológus-összetartás?
– A véletlen műve, bár mi, közmédiás meteorológusok, akik mindannyian az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai is
vagyunk, valóban összetartó csapatot alkotunk, közeli a munkakapcsolatunk, hiszen viszonylag zárt, szűk közösségbe tartozunk.
– Sokat kémleli az eget?
– Igen, ez abszolút szakmai ártalom! Az égbolt aktuális állapotából nagyon sok minden kiolvasható, következtethetünk belőle a várható időjárásra. A ritka légköri jelenségek sajnos még elkerültek, pedig nagyon szívesen megnéznék, megörökítenék közelről például egy tornádót. A szupercellákhoz köthető nagyobb jégesőt, három-öt centiméteres pusztító, de látványos jegekkel is nagyon megnéznék már, egyelőre elkerültek ezek az élmények. Ha több időm lenne, viharvadászatra indulnék, heves szélviharokat, felhőszakadásokat, szupercellás, forgó zivatarokat kergetnék.
– Nem fél a természeti jelenségektől?
– Ha egy-két száz méterre tőlem csap be egy villám és szabad ég alatt vagyok, igencsak ijesztő tud lenni. Félek, de lenyűgöznek ezek a légköri jelenségek, a természet ereje.
– Van villámhárítójuk?
– Van, szerencsére mindenütt, ahol tartózkodni szoktam.
– Az édesapja családorvos, 2009-ben az Év Orvosa is volt. Esik szó otthon orvosmeteorológiai megfigyelésekről?
– Édesapám szeretné, ha elmozdulnék ebbe az irányba, hogy kapcsolódjak az ő hivatásához, de az időmbe nehezen férne bele. De azért, ha fáj a fejem, én is ráfogom az időjárásra.
– Sok az amatőr meteorológus?
– Igen, Magyarországon ez egy kifejezetten népes, többezres közösség! Az internetet böngészve csodálkoztam, hogy mennyi amatőr lelkesedik az időjárási jelenségekért. Személyesen is kapcsolatban vagyok velük, a közös érdeklődési területből jó barátságok is születtek.
– Nyaralásra is marad ideje?
– Nálunk a nyár az operatív tennivalók miatt sosem a pihenés ideje. Talán egy lazítós hétvégém lesz, de alapvetően a munkáé lesz a fő szerep. Ősszel viszont felkerekedem majd, melegebb éghajlatú, egzotikusabb régiókba megyek.
M. Zs.
naponta, M1, Duna World 9.15-11.00

Frissítve ( 2013.08.21. )
 
Knézy Jenő Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2013.08.04.
Egy igazi nyárhoz hozzátartozik a szurkolás is. Szerencsére az idei év bővelkedik nagyszabású sporteseményben, amelyeket a képernyőn követhetünk. Az M1 népszerű sportriporterével, Knézy Jenővel beszélgettünk a kínálatról.
Knézy Jenő
Knézy Jenő
– Mely sportágak versenyzőinek szurkolhatunk a nyáron?
– Szerencsére a sportszerkesztőségben sok a munka, ami azt jelenti, hogy 2013 nyara jobbnál jobb sporteseményekben gazdag. Honnan is kezdjem? A labdarúgásban igazi karneváli hangulat uralkodott a júniusban megrendezett brazíliai Konföderációs Kupán.
– A házigazdák győzelme meglepetést is okozott.
– Valóban. A spanyolokról és az olaszokról eddig is tudtuk, hogy jók, de a brazilok kiváló játéka meglepetés volt. A világranglista huszonkettedik helyén álltak, ami az ő esetükben történelmi mélypontot jelent, de úgy tűnik, vége a negatív trendnek, mert a Konföderációs Kupán remek játékkal verték a mezőnyt. Négy brazil meccset is közvetíthettem, nagyon élveztem a játékukat. Végre egy csapat, amelyik gólerősen futballozik. Emelkedhetett az adrenalinszint.
– A mérkőzések alatt parázs hangulat uralkodott a stadionokon kívül is. Ez mit sejtet a 2014-es világbajnokság kapcsán?
– Példátlan tömeg, mintegy egymillió ember tüntetett a brazil kormány ellen, az államelnököt kifütyülték a megnyitón. Nagy kérdés, hogy ez a társadalmi feszültség miképp jelenik meg jövőre a futball-világbajnokság ideje alatt, s sikerül-e a megfelelő biztonsági előírásokat teljesíteni. A FIFA ugyan hivatalból azt mondja, hogy minden a legnagyobb rendben, én azért ennél kicsit szkeptikusabb vagyok.
– Eközben a magyar futballban sincs uborkaszezon a nyáron.
– Négy magyar csapat is érdekelt volt nemzetközi kupákban. A mérkőzések közül többet az M1 képernyőjén is lehetett látni, ráadásul hazaiakért szorítani nemzetközi porondon mindig a legnagyszerűbb élmény. Eközben hamar elindult a bajnokság is, már július végén újra rajtolt az NB 1. Azt várom, hogy – tovább folytatva a tavalyi tendenciát –, idén megint jobb lesz a magyar foci.
– A nyár versenyszezon a vízi sportokban is.
– Ott voltam a Magyar Úszás Napján, és közvetíthetek a nagyszerű vizes világbajnokságról Barcelonából, ahol magyar sportolóink, úszóink, vízilabdásaink megcsillogtathatják tudásukat. Aztán hamarosan, augusztus végén, szeptember elején zajlik majd Duisburgban a kajak-kenu világbajnokság. Az Európa-bajnokság nem sikerült rosszul, de maradt bennünk hiányérzet, s elnézve a válogatottat, nagyon szeretnék onnan öt-hat aranyérmet közvetíteni.
– Eközben régóta zajlik az előválogatás a Nemzeti Vágtára is.
– Utaztam is júliusban Székelyföldre, ahol Sepsiszentgyörgyből közvetítette a Duna Televízió a Székely Vágtát, az M1-en pedig hamarosan a Nemzeti Vágtát követhetjük majd nyomon. Ez is nagy élmény minden évben.
– Ön lovagol?
– Nagyon sok sportot kipróbáltam és kipróbálok most is, de lovagolni nem merek. Szeretem a lovakat, szeretem nézni a versenyt, de nem érzem magam biztonságban lóháton.
– A labdajátékok a kedvencei, de vajon a vízi sportokkal hogy áll?
– Közel állnak hozzám, ráadásul kosaras termetem miatt minden medencében leér a lábam. Így végképp könnyű a strandon vízilabdázni.
– Az elmondottak alapján úgy tűnik, nem unatkozik 2013 nyarán. Lesz azért módja nyaralni, lazítani?
– Én örülök, hogy sok a munka, szeretem, amit csinálok. Azért most lesz egy hét szabadságom, ennyit engedélyeztem magamnak.
– Ilyen szigorú önmagához?
– Sportolóként nőttem föl, világéletemben természetes volt, hogy nyáron nincs nyaralás, mert edzőtáborban vagy versenyen vagyok. De ugyanígy nem voltak hétvégék és ünnepnapok sem. A televíziózás is hasonló ritmusú világ, nekem az lenne a furcsa, ha hivatali munkarendben kellene nyolctól négyig dolgoznom.
– Ha este hazaér, mivel oldja a napi feszültséget?
– Nagyon szeretek főzni, ilyenkor nyáron hetente, néha még többször is vendégül látom a barátaimat bográcsozásra vagy flekkenezésre. Ezt sosem lehet megunni!
M. Zs.

 
Mark Wahlberg Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2013.07.28.
A jó és rossz zsaruk, az erejüket megfeszítve küzdő férfiak megszemélyesítője kamaszként rosszul döntött. Húszas éveiben gyökeres fordulatot vett az élete. Ma Mark Wahlberg karitatív tevékenységéről is ismert világsztár.
Mark Wahlberg
Mark Wahlberg
Az amerikai színésszel kapcsolatban mindenképpen érdemes hallgatni a figyelmeztetésre: a nézőtéren vagy a tévéképernyő előtt ülők véletlenül se próbálják meg utánozni. Ez természetesen nem a színészi ambíciókat dédelgetőkre vonatkozik, hanem azokra, akik azt az utat választanák, amelyet Mark Robert Michael bejárt.
Bostonban született 1971-ben, és a kilencgyermekes család legifjabb tagjaként bőven jutott neki a kényeztetésből, de ő inkább az utcát választotta: tizenhárom éves korában már kokainfüggő, és gyakran megfordul a fogdában. A rendbontások egyre súlyosabbak lettek, a verbális csetepaték tettlegességig fajultak, végül testi sértésért két év börtönre ítélték. Negyvenöt napot húzott le a rácsok mögött, és állítása szerint ez elegendő volt ahhoz, hogy szakítson addigi életformájával.
A jó útra térésben nagy szerepet játszott egyik bátyja, Donnie, aki akkoriban a New Kids on the Block nevű formációval komoly sikereket ért el az ifjú lányok körében, ő segítette lemezszerződéshez az öccsét, aki Marky Mark néven rövidesen tinibálvány lett, két albumot jelentetett meg az együttesével. Azzal a ténnyel még a hangmérnökök sem birkóztak meg, hogy énekelni egyáltalán nem tud, viszont az előadásmód levette a lábáról a közönséget. Marky rendelkezett annyi önkritikával, hogy a második lemez – bukásnak is nevezhető, mindenesetre gyöngébb – fogadtatása után felhagyjon a rapper pályával.
A reflektorfényben töltött rövid időszak újabb kapukat nyitott meg előtte: a színpadi show attrakciójának számító mozgás és az izmos alkat egy neves divatház fehérneműmodelljévé tette, és kiadott egy testépítő-videokazettát is.
A fotogén fiatalember ebből a kitérőből is hasznot húzott, ugyanis ideálisan ötvöződött benne a jó és a rossz, a vonzás és a taszítás, a csibészes mosoly mögött egy sötét lélek. Legalábbis ezzel a koncepcióval operáltak a következő években a producerek, akik Wahlbergben találták meg az ügyeletes rosszfiút. Danny DeVito mellett debütált a Reneszánsz emberben, és annyira rutinosan mozgott a kamerák előtt, hogy fénysebességre kapcsolt a karrierje, az Egy kosaras naplója és a Rettegés után hajolt meg végképp előtte a kritika: a Boogie Nights pornósztárját bravúrosan alakította. Mindössze huszonhat éves volt ekkor.
Háborús, akció- és katasztrófafilm, krimi (a Sivatagi cápák, a Mocskos zsaruk, a Viharzóna  és A bűn állomásai) után ismét egy csavart iktatott életébe: megmutatta, hogy vígjátékban (a Rocksztár) is számíthatnak rá, különösen, ha az ismerős közegben némi öniróniát is csempészhet a figurába. Az is bátorságra vall, hogy két ikonikus mozi remake-jét is elvállalta: a Tim Burton-féle A majmok bolygója és az F. Gary Gray rendezte Az olasz meló bizonyította, hogy nem klisékben gondolkozik.
Nem valószínű, hogy a Legyőzhetetlen főszerepét azért kapta meg, mert a magánéletében szerzett tapasztalatot arról, hogy csak akaraterővel lehet célt érni, de az amerikai focista, Vince Papale győzni akarása nagyon is rímel a színészére, az életrajzi dráma az egyik csúcspontja karrierjének.
A legek legjének Wahlberg a Martin Scorsesével forgatott A Téglát tartja, és nemcsak azért, mert az alakítását Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték, hanem mert olyan légkörben dolgozhatott, amilyenre mindig vágyott. Az meg külön fintora a történetnek, hogy éppen a bostoni rendőrség nyomozójaként érte addigi legnagyobb sikerét, ezúttal nem gyanúsítottként.
A Max Payne – Egyszemélyes háborúban és a Pancser Police-ban a zsaruvilág újabb karaktereit vonultathatta fel, ezért a szerepkörváltás még nagyobb visszhangra talált: a Golden Globe-jelölést érdemlő A harcosban megrázó pillanatokat élhettek át a nézők, a Tedben komikusként vizsgázott jelesre. Legutóbbi, a Dwayne Johnson, Rebel Wilson és Ed Harris társaságában készült, valós eseményeken alapuló Pain & Gain című filmje Michael Bay rendezésében augusztus elején kerül a hazai mozikba.
F. K.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 82 - 90 / 325
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.