Kezdőlap arrow Címlapsztori
Címlapsztori
Kertvárosi katarzisok - Amerikai szépség Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.11.15.
Van egy jelenet a filmben: egy üres zacskót kavar a szél, felkapja, elejti, megragadja, eltaszítja. Épp így rángat minket az élet, ha hagyjuk. Erről szól Sam Mendes rendező 1999-ben bemutatott, szokatlan családmozija.
Amerikai szépség
Amerikai szépség
Az amerikai kertvárosok már rég nem az idilli világ jelképei a filmvásznon. Horrorfilmek gyakori helyszínei, ahol a békés lakókat valami kívülről jött szörnyűség terrorizálja (Rémálom az Elm utcában, Halloween, Sikoly). Ám még ennél is sokkolóbb az az iszonyat, ami a zárt ajtók mögött szendereg. A hétköznapok borzalmát ugyanis nem tudjuk eltávolítani magunktól, abból nincs kijózanító fellélegzés. A horrorfilmek szörnyeit könnyen megmosolyogjuk, tudjuk, nem kell félni tőlük, a valóságban nincs sután totyogó zombi vagy álmunkban gyilkoló pengekarmú rémalak. Vannak azonban félresikerült házasságok, rosszul meghozott döntések és kisiklott, dühös életek. „A felnőttség hiánybetegség: kiégettség, fantáziátlanság, érzéketlenség” – írja Király Jenő egy másik kertvárosi film, a Rémálom az Elm utcában kapcsán. Az Amerikai szépség mintha ennek a filmnek az ellentéte és újraértelmezése lenne. Ott nem szabad elaludni, mert jön Freddy, és ha álmodban meggyilkol, a valóságban is halott leszel. Fenyegető az élet és fenyegető az álom is. Itt azonban az álom egyszerre menekülés a kies valóságból és a ráébredés pillanata is. Először álmodni kell, hogy legyen miért élni. Lester Burnham (Kevin Spacey) azonban már jó ideje nem álmodik és nem is él. Feleségével (Annette Bening), kamasz lányával (Thora Birch) kiüresedett és épp ettől frusztrált hétköznapjaik egyhangúan telnek egymás után. Mígnem Lester egy napon meg nem pillantja lánya osztálytársnőjét, Angela Hayest (Mena Suvari). A lány elbűvöli és kitölti fantáziáját. Hirtelen sokként éri a szépség, és hatalmas robajjal dől össze benne minden, amiről mind ez idáig azt hitte, fontos. Lester előtt kinyílik ez a szűknek hitt világ. A tökéletesség látszatára épülő életvitel lélekölő mechanizmusa túl sokáig tartotta rabságban. Most újra élni kezd, pedig tudjuk, hisz ő maga narrálja a film elején, hamarosan meg fog halni. Ám ami addig történik, az az amerikai álom kegyetlen, szatirikus kritikája. Egy olyan társadalom mechanikus működését mutatja be, amely önmagát ejti csapdába. Ahol mindenki rabjává válik a sikernek és a tökéletességnek. A jólét mindenhatóságában keresik a csalóka boldogságot, miközben megfeledkeznek mindenről és mindenki másról. Lester felesége karrierhajhász ingatlanügynök, aki folyamatosan önbecsülést építő mondatokat mantráz és mindene a látszat, a „vagyunk valakik” kényszerképzetét tükröző tárgyak és persze a kerítése mellett nyíló rózsák. Ezeknek a virágoknak a neve Amerikai szépség, ez a motivika vonul végig a filmen, mikor Lester Angeláról álmodozik. A beteljesületlen, mert beteljesíthetetlen álom hajkurászása. Az anyagias, tárgyiasított világ vágyaiból való ocsúdás teszi Lestert különbbé, mint az őt körülvevő emberek: családtagok és szomszédok egyaránt. És épp ezért kell végül meghalnia, mert különccé válik, nem illik bele a görcsösen felépített idillikus képbe. Ő lesz a más, az egyéb, akinek nincs helye ebben a közösségben, mert ráébreszti tagjait kicsinységükre.
De Lester végül sokat sejtető mosollyal borul az asztalra, saját vérébe, mert, ha volt miért élni, boldogan halunk meg.
S. B.

Amerikai szépség
péntek, Paramount 21.40
 
Viccen kívül Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.11.08.
A Rádiókabaré a magyar humor valódi fellegvára. A Kossuth Rádióban minden második szombaton jelentkező szórakoztató műsorban legkiválóbb humoristáink, legnevesebb színészeink és stand-up kiválóságaink szórakoztatják a hallgatókat és a felvétel helyszínére látogatókat. A Rádiókabaré egyik oszlopos tagjával, a Karinthy-gyűrűs humoristával, Aradi Tiborral beszélgettünk.
Aradi Tibor
Aradi Tibor
-Született nevettető, aki körül már az óvodában is hasukat fogták a gyerekek?
-Az ovira nem emlékszem, de az iskolában már valóban mókamester voltam, szerettem bolondozni. Így volt ez a katonaságnál is, aztán egyszer csak a színpadon találtam magam.
-Mit ír a névjegykártyájára, mi a szakmája?
-Volt, hogy ezzel is viccelődtem, de rá kellett jöjjek, hogy az emberek nem vevők a névjegykártyán szereplő poénokra, így egyszerűen humoristaként definiálom magamat. A szakmában sokan színésznek tartanak, de miután nem végeztem hivatalos színiiskolát, ezzel a titulussal nem élek.
-Műfajilag hogy határozható meg, amit csinál?
-Nem vagyok stand-upos, a hagyományos humorista irányzat felől érkeztem, ezt a nyelvet beszélem. Szerencsére van erre igény ma is, sőt a fiatalok kifejezetten kedvelik azt, amit csinálunk.
-Hogy érzi, mennyire változott az elmúlt évek során a humor?
-A rendszerváltást követő években jelentősen leegyszerűsödött, ami a kereskedelmi média valóságshow „kultúrájának” sajnálatos lenyomata. A szofisztikált pesti viccből mára facebookos képmegosztások lettek, egy-egy szóval, szóviccel kommentálva. Azt érzékelem, hogy az agyunk bizony ellustult. Nekem is változtatnom kellett a poénokon, a történelmi, irodalmi áthallások a közönség egy részénél bizony ma már nem ülnek.
-Az ön életében mit jelent a Rádiókabaré?
-Először is én még emlékszem arra, hogy a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején hétfőnként kiürül az utca. Senki nem akarta kihagyni a Rádiókabarét, ami a hétfői televíziós adásszünet napján ment. Patinás műsor ez, ami képes volt mindig megújulni, s ma is nagy érdeklődésre tart számot. Fontos állomása az életemnek, hogy a műsorhoz kerültem, s csúcstartó is vagyok, mert nyolc éve nem volt olyan adás, amelyben ne szerepeltem volna. Igazi szerelem ez!
-Milyen egy nyilvános felvétel hangulata?
-Remek! Nekünk, fellépőknek nagy segítség, hogy nem kell szöveget tanulnunk, hiszen a rádiófelvétel miatt itt különösen fontos, hogy flottul menjen minden megszólalás. Ez biztonságot ad, furcsa módon, a kezünkben egy papírt tartva még rögtönözni is könnyebb: élünk is vele Varga Ferenc Józsi barátommal! A helyszínen persze sokkal több dolog hangzik el, mint ami aztán adásba kerül, a közönség teljes értékű előadást élvezhet: a gesztikuláció, a mimika nagyon sokat tesz hozzá ahhoz, ami a rádióban hallható. Érdemes egyszer eljönni a Stefánia Kultúrpalotába és megnézni bennünket élőben is!
-Hogy áll össze egy Rádiókabaré-adás?
-A szerkesztő látja át az egész adást, ennek fényében „rendel” jelenetet, aztán persze sokszor teljesen másról írunk, s bevallom, olykor csak az adás előtti nap készül el egy-egy jelenet.
-Miként lett a Rádiókabaré legjobb „színésznője”?
-A hallgatók valamiért szeretik, ha a nőket egy gátlástalan férfi alakítja, márpedig én nem vagyok szívbajos a színpadon, de például az infantilis kisgyerek figura is hozzám nőtt. Jól érzem magam ezekben a szerepekben, ez lehet a titka.
-Nagyszerű elődök után vehette át idén nyáron a Rádiókabaré kiválóságainak járó Karinthy-gyűrűt.
-Nehéz dolog egy díjról díjazottként beszélni! Ez az elismerés egyfelől legalizálta a mögöttem álló huszonöt évet, másfelől komoly felelősséget ruházott rám. Humorista bárki lehet, de Karinthy-gyűrűsként már nem mindegy, mit írok, mit vállalok el, mindig a minőséget kell képviselni.
-Van egy különös hobbija: repülőgépeket fényképez felszállás közben. Honnan ez a szenvedély?
-Valóban, „spotter” vagyok, így hívják ezt a különös foglalatosságot. Azzal kezdődött minden, hogy észrevettem, mennyire szeretek repülőtereken lenni. Nem repülni, mert attól rettegek, csak vinni-hozni másokat és nézni a le- és felszálló gépeket. Igazi meditáció ez számomra, vadászpilóta lehettem előző életemben és lelőttek – csak ezzel magyarázható a különös félelem és vonzalom. Ez is egy szenvedély, akárcsak a Rádiókabaré!
 
Noah Wyle és csapata újra akcióban - Novemberben startol A titkok könyvtára folytatása Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.11.01.
Országos premierrel térnek vissza a képernyőre a népszerű könyvtárosok! November 2-án, 24 órával az amerikai bemutatót követően hazánkban is debütál A titkok könyvtára című sorozat mágikus világának második felvonása. Az ismert film sorozat adaptációjának folytatásában a Vészhelyzet sztárja, Noah Wyle, Rebecca Romijn és kedvenc segítőik újra összeállnak, hogy minden eddiginél rejtélyesebb küldetésekkel nézzenek szembe.
A titkok könyvtára
A titkok könyvtára
Országos sorozatpremierrel erősít a Universal Channel. Csupán egy nappal az amerikai megjelenés után hazánkban is elvarázsolja a rajongókat A titkok könyvtára című fantasy második évada, amelyben a rejtély, a mágia és az akció mellett a humor ezúttal sem maradhat el. Az első széria sikereit követően az angol, ausztrál, ázsiai, afrikai, európai és latin-amerikai nézők is figyelemmel követhetik Noah Wyle (Éghasadás, Vészhelyzet), Rebecca Romijn (X-Men), Christian Kane (Lépéselőnyben), Lindy Booth (Holtak hajnala), John Kim (A hős alakulat) és az Emmy-díjas John Larroquette (Párterápia, Szex telefonhívásra) kalandjait. Az adaptáció alapját A titkok könyvtára-filmek hívták életre, amelyek 2004-ben indultak útjukra. A kezdő széria nemzetközi premierje 2014 decemberében volt, amelyet az Egyesült Államokban és több európai országban is a kábelcsatornák legjobb sorozatai között emlegettek, és a készítők a folytatástól is hasonló népszerűséget remélnek.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a visszatérés is nagy siker lesz, A titkok könyvtára eddigi népszerűségét követve. Az első évad látható volt a csatornáinkon világszerte, és 2014-ben a legjobb sorozat lett a Syfy-on Angliában, Spanyolországban és Hollandiában is. Alig várjuk, hogy bemutathassuk a sorozat második évadát” – nyilatkozta Steve Patscheck, az NBC Universal nemzetközi hálózat ügyvezető alelnöke.

A történet ismét a világhírű Metropolitan Könyvtár alatt folytatódik, amely olyan tudósok és kalandorok több száz éves főhadiszállását rejti, akik veszélyes és mágikus ereklyéket gyűjtenek és juttatnak vissza a Könyvtárba, ezzel védve a világot. A második évadban a kivételes csapat újra összeáll, hogy megoldjon egy izgalmas rejtélyt, amikor egy különös vihar száll Manhattanre. Meg kell tanulniuk csapatként együttműködni, miközben szembe kell nézniük saját gyengeségeikkel, és felelősséget vállalni a műtárgyak összegyűjtéséért és védelméért. Fő küldetésük megakadályozni, hogy az ereklyék rossz kezekbe kerüljenek.

Az akciódús és vidám sorozat garantáltan a tévé elé szegezi a nézőket . Az epizódok külön-külön is megállják helyüket, hiszen a könyvtárosoknak minden epizódban egy új küldetéssel kell megbirkózniuk, de a hatalmas csavar sem marad el a történet végéről. Így minden héten új kalandban lehet része a rajongóknak, míg a végére összeáll az addig rejtélyes sztori.

A titkok könyvtára 2. évad – november 2-án, 21.20-tól a Universal Channel műsorán!
(x)
Frissítve ( 2015.11.01. )
 
Da Vinci démonai  Világpremier a FOX műsorán! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.10.25.
Festő, tudós, feltaláló, szobrász, hadmérnök és a történelem egyik legjelentősebb zsenije. Leonardo da Vinci művészetét a világ minden táján ismerik, fordulatokban gazdag életének titkos történetéről azonban kevesen tudnak. A FOX sorozata, a Da Vinci démonai soha nem látott szemszögből mutatja be a különleges képességekkel megáldott, ám időnként zavartnak tűnő művész igazi énjét.
Da Vinci démonai
Da Vinci démonai
Leonardót legtöbbször szakállas öregemberként ábrázolják önarcképe nyomán, a Da Vinci démonai című történelmi-fikciós sorozatban azonban a huszonöt éves, fiatal zseni kel életre. A készítők hónapokat töltöttek Da Vinci életének megismerésével. Naplórészleteit és korabeli leveleit tanulmányozták, hogy felfedezzék, majd továbbépítsék a reneszánsz polihisztor karakterét és modern hőssé emeljék őt. A sorozat alapjául da Vinci feljegyzései, valamint híres vázlatfüzete és naplója, a Codex Atlanticus szolgált. ­
A 13 000 oldalas naplószerű leírásból azonban 7000 oldal hiányzik, így azt, hogy miként élt a művész 28 és 32 éves kora között, homály fedi. A Da Vinci démonai ezt az időszakot is feldolgozza, melyben valóság és fikció keveredik. A sorozat komplex képet tár elénk Leonardóról: megmutatkozik benne a hihetetlen tehetségű, találmányaival korát megelőző zseni, a gyarló ember, az eretnek, a lázadó, és a félelmekkel küzdő fiatal fiú. „Nehéz lenne számokban kifejezni, hogy pontosan hány százaléka valóság a történetnek, és mennyit adtunk hozzá. De a karakterek és az alapvető kapcsolatok igaziak” – nyilatkozta David S. Goyer, a sorozat alkotója. A szerelemben és a háborúban egyaránt találékony, fiatal Da Vincit Tom Riley alakítja. „Hihetetlenül nehéz feladat olyasvalakit eljátszani, aki nemcsak, hogy valós személy volt, hanem egészen egyedülálló zseni is, akit nem igazán tudsz megfejteni. Rengeteg gyakorlásra volt szükség, hogy felkészüljek a szerepre” – mondta az ír származású Tom Riley, akit Leonardo da Vinci karakterének megformálásáért 2014-ben a legjobb színésznek járó díjjal tüntettek ki a 23. British Academy Cymru-gálán.
Saját fegyvereit fordítják ellene
A sorozat második évadában kiderült, miként fonódik össze a művész élete és munkássága a Medici-családdal, hogy milyen szerep jutott Da Vincinek a Pazzi-összeesküvés idején, majd a történet során Firenzétől egészen Peruig utaztunk. A Da Vinci démonai legújabb, harmadik évada 2015. október 25-én világpremierrel érkezik a FOX-ra, amelyben da Vincinek élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie. Mindent veszély fenyeget, ami kedves Leonardo számára, így hősünk kénytelen összefogni ellenfeleivel, kibékülni régi barátaival, felfedezni az elrejtett titkokat és folytatni egy veszélyes küldetést. A Da Vinci démonai ott folytatódik, ahol Leonardo da Vinci világa épp összeomlani készül: Otranto városában, amelyet az Oszmán Birodalom ostromol. A törökök a csatatéren Da Vinci saját fegyvereit vetik be a feltaláló ellen, amelyek terveit az egyik bizalmasa rabolt el tőle. Ez az árulás jóval az ostrom után is tovább kísérti Leonardót, ahogy a csatában elesett szerettei emléke is. Amikor Róma keresztes háborút hirdet a törökök ellen, Leonardo is csatlakozik a sereghez, de tervét csak tovább bonyolítja egy sor szörnyű gyilkosság, amely egész Itáliát megrémíti.
Da Vinci démonai – 3. évad október 25-től vasárnaponként 21 órakor a FOX műsorán!
(x)
 
Játékra fel! Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.10.18.
Régi-új kedvencünk, a Játék Határok Nélkül hamarosan vadonatúj szériával várja játékos kedvű nézőit a Duna Televízió műsorán. Október 17-étől minden szombat este együtt szoríthatunk a magyar versenyzőkért Varga Edit és Gundel Takács Gábor társaságában.
Játékra fel!
Játékra fel!
A kilencvenes évek népszerű show-műsora tavaly debütált új részekkel és megújult tartalommal a közmédia műsorán. A siker ezúttal sem maradt el: fiatalok és idősebbek, nők és férfiak egyaránt szívesen ültek képernyő elé a látványos versengés idejére, hogy aztán egy-egy kiélezett versenyhelyzetet látva maguk is fel-felpattanjanak a karosszékből. Jó hír, hogy a látványos és izgalmas játékot idén sem kell nélkülöznünk, újra átélhetjük a szurkolás vérpezsdítő izgalmát, a játék önfeledt örömét!
A főszerepben ezúttal is, mint a kezdeményezés történetében mindig, maga a JÁTÉK áll, amit az egymással küzdő nemzetek versengése tesz igazán izgalmassá. Idén hazánk mellett Algéria, Franciaország, Kazahsztán és Kína csapata méri össze erejét, gyorsaságát, ügyességét, problémamegoldó képességét. Akárcsak egy sportversenyen, együtt szoríthatunk a magyar lányok és fiúk sikeréért, ám ezúttal akkor is felhőtlenül szórakozhatunk, ha épp egy-egy furfangos feladat megoldásában nem a miénk lesz az elsőség.
Az elmúlt évben Magyarország volt a házigazdája a sorozatnak, idén Kína látta vendégül a csapatokat. A próbatétel helyszíne a Dél-kínai-tenger festői szépségű szigete, Hainan. A sziget Haikou nevű városában épült fel a játék színes kulisszája, hogy aztán a szokott virtuozitással, földön–vízen–levegőben csaphassanak össze a nemzeti válogatottak tagjai.
A stúdiót idén a trópusi hangulat jegyében rendezték be, pálmafákkal, dzsungelbéli vizes elemekkel. Természetesen a játékokat emellett a helyi kínai jegyek sem hagyták érintetlenül: a ruhák, a díszletek hagyományos kínai vonásokat tükröznek, s a nézők találkozhatnak majd – egyebek mellett – pandajelmezekkel, riksákkal, a helyi viselet jellegzetességeivel. A játéktérről, a csapattagok mellől idén is Varga Edit közvetíti az eseményeket, míg Gundel Takács Gábor a hat méter magasan lévő kommentátori állásból segíti a nézőket a verseny követésében.
A mintegy harmincfős magyar csapat tagjai – akiket komoly casting után választottak ki az ítészek – jó emlékeket őrizhetnek a versengésről: a házigazda kínaiak kedvessége, a franciák bohémsága, a kazahok eltökéltsége és az algériai versenyzők szelídsége egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy nézőknek és résztvevőknek ugyanúgy önfeledt kikapcsolódást nyújtson a játék.
A forgószínpad, a vizes elemek és csúszdák kínálta számtalan játék- és bakilehetőség mellett a legbátrabbak a Mexikóból helyszínre érkező vérmes bikákkal is megküzdenek majd az arénában, a legerősebbek pedig a félelmetes „bajnokok falának” megmászásra készülhetnek. Új elemekkel is gazdagodott a verseny szabályzata: idén minden játékrész azzal indul majd, hogy az összes versengő ország sorversennyel méri össze tudását, s a legjobban teljesítő döntheti el elsőként, mely játékban nem kíván majd részt venni az adott forduló idején. Az újítások és a már jól bevált receptúra elegyének köszönhetően hihetetlenül látványos és izgalmas vetélkedésre készülhetünk. Tehát játékra fel, hajrá magyar csapat!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Találatok: 10 - 18 / 325
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.