Kezdőlap arrow Címlapsztori arrow A ringben: Naomi Watts
A ringben: Naomi Watts Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.11.22.
Lassan három évtizede, hogy feltűnt az ausztrál tévéképernyőkön egy angol lány, de hiába próbálkozott a szériaszerepekkel, nem tudta felhívni magára a figyelmet. Reménytelennek tűnő helyzetén csak az változtathatott, ha nemet mond. Naomi Watts ekkor tanulta meg, hogy neki harcolnia kell, és akkor legyőzi a lehetetlent.
Naomi Watts
Naomi Watts
Az a bizonyos nem egy újabb sorozatfelkérés után hagyta el a száját: egyszerűen elege lett a szőke tini naivákból, különösen azért, mert neki igenis komoly erőfeszítést jelentett ezeknek az egyéniségétől távol álló karaktereknek a megformálása. Tizennégy éves volt, amikor a meglehetősen zaklatott, Angliában töltött gyerekkora után a nagymamához költöztek Ausztráliába, ahol az édesanyja díszlet- és jelmeztervezőként megtalálta a számításait, de a lányának komoly szerepeket szerezni ő sem tudott. A számtalan variációban elterjedt legenda szerint a változást Nicole Kidman hozta el az életébe, akivel egy forgatáson/egy taxiban/egy iskolában ismerkedett meg, és mellesleg a mai napig jó barátságban vannak. Az akkor már az amerikai karrierre jó eséllyel pályázó Nicole bátorította, majd az Egyesült Államokban az ügynöke révén támogatta is. Közben Naomi a modellkedéssel is megpróbálkozott, de a kecsegtető japán kirándulás csúfos kudarccal végződött.
Los Angeles kezdetben közel sem az angyali arcát mutatta, az egyik nap még a kiugrás lehetősége csillant meg előtte, másnap meg már vissza sem hívták: hol nem találták elég karakteresnek, hol meg nem volt elég szép. Állítólag. A reményt egy képregény-feldolgozás, a Tank Girl jelentette számára, ugyan a közönség nem, de a nagyobb ügynökségek fantáziát láttak benne, így akadt meg rajta David Lynch szeme, és leszerződtette Mulholland Drive – A sötétség útja főszerepére.
Naomi Watts naptárában az új időszámítás ekkor, azaz 2001-ben kezdődött, felpörögtek az események, ám nem várt fordulatot is tartogatott számára a sors. A pozitív történések sorát egy ázsiai horrorfilm amerikai feldolgozása, A kör indította el, ami azonnal rajongótábort vonzott a színésznő köré, és máris felértékelődött korábbi alakítása Stephen King: A kukorica gyermekei 4. című borzongatásában. Viszont amikor elvállalta a Golden Globe- és BAFTA-díjra jelölt 21 gramm főszerepét, a csodálói csalódottak lettek. Nem illett a képbe az Alejandro Gonzales Inárritu filmjében mutatott új arc, mint ahogy később is nehezen bocsátották meg neki Peter Jackson King Kongjának Ann Darrow-ját.
De ekkor már a maga útját járta a színésznő, szinte minden műfajban megmutatta magát: játszott romantikus drámában (Színes fátyol), akciófilmben (A bűn árfolyama), vígjátékban (Férfit látok álmaidban), ­
és volt bátorsága 2012-ben A lehetetlen című film főszerepét elvállalni, noha a 2004-es cunami tragédiájának feldolgozása könnyen az érzelgősség felé vihette volna a játékát. Nem így lett, helyette Golden Globe-,
Oscar- és Európai Filmdíjra jelölték.
A kihívások egyre inkább ösztönzik, hiszen amilyen megtisztelő, olyan kockázatos is a néhai „szívek hercegnőjének” a szerepébe bújni a Diana című életrajzi drámában, de jó ízléssel ezt a feladatot is teljesítette.
Naomi Watts köre ezzel bezárult, de léteznek más mértani formák és más karakterek is, amelyeket vélhetően hasonlóan magabiztos kézzel fog megrajzolni.
F. K.
 
< Előző   Következő >
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.