Kezdőlap arrow Címlapsztori arrow RACING EXTINCTION  A KIHALÁS KORA
RACING EXTINCTION  A KIHALÁS KORA Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.11.30.
A Discovery Channel új dokumentumfilmje, a Racing Extinction – A kihalás kora drámai jelenségeket mutat be. A világpremierrel egy időben a magyar képernyőkre is kerülő film az élővilág kihalásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. A század végéig a földi fajok fele kipusztul. Ez az időszak lesz a Föld történetének következő, hatodik fő kihalási periódusa (a dinoszauruszoké volt az ötödik), és a tudósok szerint ez az emberiséget ugyanúgy érinti majd, ahogyan az állatvilágot.
RACING EXTINCTION
RACING EXTINCTION
A környezetvédő civil szervezet, az Oceanic Preservation Society Racing Extinction – A kihalás kora címmel készített dokumentumfilmet, hogy rávilágítson e küzdelem halaszthatatlan fontosságára. Egy csapat aktivista a veszélyeztetett fajokat fenyegető tényezők nyomába ered, és a dokumentumfilmben ezekre hívják fel a nézők figyelmét. A fenyegetésekben egy a közös: mindegyik az emberek felelőtlenségének köszönhető. A nemzetközi vadkereskedelem például olyan élőlények fennmaradását kockáztatja, amelyek már több millió éve élnek ezen a bolygón. Az évi több milliárd dolláros üzletet jelentő illegális vadkereskedelem a negyedik leggyümölcsözőbb feketepiaci tevékenység a kábítószer-, az ember- és fegyverkereskedelem után. Drámai méretekben vadásszák a csontjukért vagy a szőrméjükért többek között a már csak 275 darabból álló orrszarvú-populációt, a szumátrai tigriseket, az afrikai elefántokat, valamint a gepárdokat. Fenyegetést jelentenek az olaj- és gázvállalatok is, hiszen az intenzív olaj- és szénhasználat miatt a Föld légterébe folyamatosan túl sok szén-dioxid kerül, ami az üvegházhatást okozó gázok közé tartozik, és nagy mennyiségben összeegyeztethetetlen a Föld élőlényeinek fennmaradásával. Észlelve azt, hogy a bolygónk ötödik főbb kihalási periódusában is jelentős szerepe volt a nagy mennyiségű szén-dioxid légkörbe kerülésének, kiemelten kellene ezzel a veszéllyel számolnunk.
Az általános problémák – a szennyezés, a természetes élővilág rombolása és a kirívó törvényszegések – már sokak számára ismertek, de a dokumentumfilm mindezeket olyan összetetten érzékelteti, hogy amint az egyik fenyegetést épp feldolgozná a néző, rögtön a következővel kelljen szembesülnie. A rendező, Louise Psihoyos a fenti témákat egy sor ökoaktivista-mutatvánnyal tetézi, például leleplez egy bálnahúst illegálisan felszolgáló sushiéttermet, majd szén-dioxid-szenzoros és metánérzékelő kamerákkal mutat rá Amerika légkörének és vizeinek aggasztó állapotára. Megdöbbentőek azok a képek, amelyek megmutatják, hogy az emberiség hogyan kábítja magát, hogy ne kelljen szembesülnie saját embertelenségével. A december 2-án a világpremierrel egy időben Magyarországon a Discovery Channel műsorán látható Racing Extinction – A kihalás kora jelenetei sokkolóak, de szükségszerűek – ezek a rombolás borzalmát állítják kontrasztba az ártatlan és gyönyörű áldozatokkal, legyen az a csodás párduc, vagy a káprázatos fitoplankton, amely a Föld oxigénmennyiségének felét termeli meg.
(x)
 
< Előző   Következő >
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.