Kezdőlap arrow Címlapsztori arrow A neved a végzeted
A neved a végzeted Nyomtatás Email
Írta: Administrator   
2015.12.06.
A germán eredetű Leonard és a görög–latin gyökerű Leo név jelentése egyaránt az oroszlánra utal, és az állatok királyát – Nagy Lajos halhatatlan Képtelen természetrajza szerint – még a köztársaságpártiak is respektálják. Valahogy így van ezzel a szakma és a nagyközönség is: övezze rajongás vagy legyen része elutasításban, Leonardo DiCaprio az amerikai filmkultúra meg­kerülhetetlen alakja lett.
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
Kisfiús báj, kamaszos dac és elszántság jellemezte az oroszlánkörmeit próbálgató amerikai színészt a pályája kezdetén, de nagyon nem kellett megdolgoznia a zsákmányért, vitán felüli tehetsége az első percektől átjött a képkockákon. Utólag visszatekintve mintha nem is lett volna pályakezdése, az inasévek nem a mestermunka elkészítésével teltek, inkább a csendes szemlélődéssel. Felmérte a terepet, és egyre nagyobb körben jelölte ki vadászterületét. Ez természetesen nem dokumentálható snittről snittre, de alátámasztja a vélekedést az a tény, hogy könnyen közös hullámhosszra jutott a legmarkánsabb karakterű rendezőkkel Steven Spielbergtől Quentin Tarantinóig.
A filmográfia tanúsága szerint tehát szinte egy csapásra beindult a karrierje, de azt kevesebben tudják, hogy az első hangos és nagyon megérdemelt sikerekig – az ­
Ez a fiúk sorsáig és a Golden Globe- és Oscar-jelölést érő Gilbert Grape című romantikus drámáig – reklámokban, sorozatokban próbálkozott a már iskoláskorában a színészetre voksoló olasz–német származású Leonardo Wilhelm. A hosszú várakozás természetesen viszonylagos, hiszen az életében fordulatot hozó évben, 1993-ban mindössze tizenkilenc éves volt, aki az immár biztosnak tűnő karrier ellenére a döntéseiben még nem hagyatkozott megérzéseire. A szülei élettapasztalatára és tanácsaira hallgatva vállalt feladatokat, és állítólag így esett a választása két, sorsában az ígéretet és a tragédiát hordozó karakter vásznon való életre keltésére. Az Egy kosaras naplója és a Rimbaud életéről szóló Teljes napfogyatkozás telitalálatnak bizonyult: életkoránál jóval érettebb gondolkodásra utalt a játéka, amit egy Rómeó és Júlia-adaptációban is bizonyított.
A szakma be- és elfogadta, kereshette volna független filmekben a kihívásokat, de melyik hollywoodi ifjú ne vágyna a világsikerre? James Cameron tálcán kínálta a nagy lehetőséget, és DiCaprio lecsapott rá. A tizenegy Oscar-díjat nyert Titanic számtalan rekordot megdöntött, a közönség az egekbe emelte a főszereplőket, de amennyire hatásos a tragikus történet, annyira magas labdát adott a kétkedőknek. A valóságos jéghegyből képzeletbeli vékony jég lett, az ováció pillanataiban és az Oscar-díjról lemaradva a fiatal világsztárnak inkább a fanyalgók vészharangjának kondulását kellett meghallania, különben elragadják az érzelgősség hullámai. Vette a vészjelzéseket, de a kettős szerep A vasálarcosban – annak ellenére, hogy a kasszáknál jól teljesített –, nem hozta a várt elismerést, igaz, John Malkovich, Jeremy Irons, Gabriel Byrne és Gérard Depardieu mellett nehéz talpon maradni.
És ekkor jött Martin Scorsese, akivel egy új fejezet nyílt az életében, egy ritka összhang, ami, ha nem is mindig remekműveket, de igen jó filmeket eredményez a New York bandáitól, az Aviátoron, A Téglán, a Viharszigeten át A Wall Street farkasáig, és az együttműködésnek még nincs vége. Nem hibátlan drámák, de különleges karakterek megalkotója lehetett Leonardo DiCaprio, és vitathatatlanul egyre átütőbb lett az alakítása.
Időrendben visszafelé haladva a 2003-as Kapj el, ha tudsz! lendített a legnagyobbat a karrierjén: ettől a filmtől, egy szélhámos megformálásától kezdve lehetett hinni neki. A széksorokban ülve karnyújtásnyi távolságba hozta az FBI igazgatóját (J. Edgar – Az FBI embere), a szadista ültetvényest (Django elszabadul), a kiszolgáltatottakból is hasznot húzó exzsoldost (Véres gyémánt), és Baz Luhrmann segítségével megidézte Scott Fitzgerald húszas évekbeli Amerikáját, valamint néhány percre azt az illúziót keltette, hogy Gatsby valóban nagy.
Januárban Alejandro González Iñárritu filmjében, A visszatérőben prémvadászként láthatjuk a hazai mozikban, egy DiCapriótól szokatlan műfajban: western-thrillerben. Aggódni nem kell érte, hiszen ha már a rómaiak is mondogatták, hogy nomen est omen, azaz a neved a végzeted, akkor a nézők is bízhatnak abban, hogy Leo küzdeni fog.
F. K.
 
< Előző   Következő >
 
© 2019 rtvreszletes.hu
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.